Ultimele Știri

China devine prima putere mondială din punct de vedere economic

tren

Statele Unite ale Americii au pierdut prima poziție mondială din punct de vedere economic. China a avut un ritm de creștere economică halucinant în ultimii ani, astfel a depășit SUA în acest top, scrie Business Insider, care citează un studiu al Fondului Monetar Internațional.

FMI s-a bazat la realizarea acestui studiu pe puterea de cumpărare a celor două țări. Astfel, spre exemplu, prețul unui tricou la Shanghai este mult mai mic decât la San Francisco, deci nu este tocmai rezonabil de a face o comparație între cele două state fără a fi luat în calcul acest lucru. Un cetățean obișnuit al Chinei are o putere de cumpărare mult mai mică decât un american din aceeași clasă socială, iar convertirea directă a salariului unui chinez în dolari nu este tocmai cea mai corectă modalitate de calcul.

Așa că FMI a făcut două studii, primul, în baza puterii de cumpărare a cetățenilor, iar al doilea, în baza Produsului Intern Brut. Iar la capitolul putere de cumpărare, China tocmai a depășit SUA și a devenit cea mai puternică economie a lumii.

Bazându-se pe studiul FMI, cei de la Business Insider au făcut și un infografic care, luând în considerare puterea de cumpărare, demonstrează foarte simplu acest lucru. Astfel, până la sfârșitul anului 2014, China va îngloba 16,48% din puterea de cumpărare la nivel mondial, ajustată la PIB (17,632 trilioane de dolari), față de doar 16,18% SUA (17.416 trilioane de dolari)

grafic

China mai are de recuperat 6,5 trilioane de dolari pentru a egala SUA  la nivel de produs intern brut.  Dacă va reuși acest lucru, China va deveni prima putere mondială din toate punctele de vedere.

grafic1

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*