Ultimele Știri

China devine prima putere economică a lumii

Republica Populară Chineză a devenit prima putere economică a lumii și preia supremația absolută deținută de SUA mai multe decenii la rând, arată datele Fondului Monetar Internațional.

FMI a lansat recent cele mai recente numere pentru economia mondială, afirmând că China va produce 17.600 miliarde dolari în termeni de bunuri și servicii, comparativ cu 17.400 miliarde dolari pentru SUA.

Acum 14 ani, SUA a produs aproape de trei ori mai mult decât chinezii. Dar fiecare țară raportează datele în propria monedă, potrivit site-ului FMI. Pentru a fi comparate datele, statisticile din fiecare stat trebuie convertite într-o monedă comună. Dar există mai multe moduri de a gestiona această convertire, astfel încât să fie prezentate diferite rezultate.

O altă măsură de putere a unei economii este „paritatea puterii de cumpărare”. China reprezinta acum 16,5% din economia globală, comparativ cu 16,3% pentru SUA.

Preturile nu sunt aceleași în fiecare țară, menționează Business Insider. Aceeași cămașă va costa mai puțin în Shanghai decât în San Francisco, astfel să compari țări fără a se ține cont de acești factori nu este întotdeauna sigur.

Deși câștigul mediu al unui cetățean chinez este mult mai mic decât cel al unui american, simpla convertire a salariului chinez în dolari, subestimează puterea de cumpărare a acestei persoane, dar și a acestei țări.

Economia Chinei ar putea fi cea mai mare din lume, dar nu este deocamdată cea mai bogată. PIB-ul pe cap de locuitor este încă mai mic de un sfert din nivelul din SUA, menționează raportul Financial Times.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*