Ultimele Știri

Chevron se retrage din Ucraina

Gigantul energetic Chevron şi-a reziliat contractul cu Ucraina care prevedea extragerea gazelor de șist, după ce statul vecin nu a simplificat regimul de impozitare pentru acest tip de afacere dubioasă.

Chevron a decis să se retragă în mod unilateral din proiectul exploatării zonei din vestul Ucrainei, Olessky. Motivul invocat după semnarea unui acord în data de 5 noiembrie se referă la nerespectarea termenului de modificare a legislaţiei prevăzut până pe 18 noiembrie.

Conform acordului, Chevron a fost obligată să investească 350 milioane dolari în explorare, iar Ministerul Finanţelor din Ucraina s-a angajat să modifice legea de impozitare și regimul fiscal pentru a permite funcţionalitatea regimului de extragere a gazului de şist estimat la 1,2 trilioane de metri cubi.

Peter Clark, reprezentantul companiei Chevron din Ucraina a declarat că dialogul cu guvernul este încă în curs de desfășurare, chiar dacă contractul a fost reziliat, iar acesta a avut mai multe întrevederi în aceste zile cu oficialii de la Kiev, inclusiv cu ministrul Ecologiei care supraveghează procesul de acordare a licențelor pentru companiile de gaz.

Royal Dutch Shell, o altă companie energetică cu care Ucraina a încheiat un acord similar şi-a întrerupt activităţile de forare şi pare imposibilă implementarea proiectului după ce în regiunea din est au început conflictele militare dintre separatişti şi ucraineni.

Interesant e faptul că această companie face parte din acelaşi consorţiu cu OMV Petrom România.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*