Ultimele Știri

Chevron a părăsit Polonia! Adio gaze de șist

Grupul petrolier american Chevron a decis să renunțe la explorarea gazelor de șist din Polonia, un sector care nu a reușit să îndeplinească așteptările de tranformare a furnizării de energie în Europa de Est, transmite Reuters.

Divizia Chevron din Polonia „a decis să renunțe la operațiunile legate de gazele de șist din această țară deoarece oportunitățile de aici nu mai concurează favorabil cu alte oportunități din portofoliul global al Chevron”, se arată în declarația companiei publicată sâmbătă.

Și firmele Exxon Mobil, Total și Marathon Oil au renunțat la explorarea gazelor de șist în Polonia.

stop-pungesti

În ultimele luni, scăderea accentuată a prețurilor mondiale la energie a forțat major producătorii să facă reduceri ale cheltuielilor și  anularea proiectelor de  investiții. În România, gazele de șist au provocat o adevărată revoltă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea pentru prezența Chevron în România și, începerea explorării și exploatării gazelor de șist în comuna vasluiană Pungești.  

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat în luna noiembrie a anului trecut  că România nu are resurese de gaze de șist, în ciuda eforturilor de explorare.

primm

Guvernele din Europa de Est, în special Polonia, România și Lituania, au îmbrățișat cu entuziasm exploatarea gazului de șist, deoarece lobby-ul(traficul de influență) este o practică mult iubită de politicienii noștrii. Resursele financiare ale gigantului american Chevron au provocat un adevărat haos în rândul edililor locali și al politicienilor români. Nu numai că i-au primit cu brațele deschise pe americanii de la Chevron, dar au încercat să le ofere și terenurile necesare pentru instalarea platformelor pentru exploatarea gazelor de șist. 

Acțiunile americanilor de la Chevron în România ne prezintă o situație similară cu cea din Polonia, iar într-un viitor apropiat ne putem aștepta ca aceștia să părăseacă țara noastră.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*