Ultimele Știri

Cerșetoarele românce înjosite de fanii PSV: „Ce bine-ar fi să ne umilească zilnic așa”

cersetoare

Jurnaliști de la cotidianul spaniol El Mundo le-au căutat pe cerșetoarele umilite de fanii lui PSV Eindhoven marțea trecută și au stat de vorbă cu ele. Incidentul, care a consternat și indignat întreg continentul, a fost pe punctul de a degenera într-un conflict diplomatic între Spania și Olanda. Ambasada batavă la Madrid, conducerea clubului olandez și diverse oficialități de la Amsterdam și-au cerut scuze în numele țării și ale clubului din Eindhoven, promițând găsirea vinovaților și pedepsirea lor exemplară.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Femei de etnie romă, umilite pe străzile Madridului

Vinovații au fost vânați în Olanda și acuzați de „tratament degradant și contra drepturilor fundamentale prin lezarea demnității prin intermediul umilirii, deprecierii și discreditării”. Poliția olandeză și cea spaniolă și-au dat mâna pentru a-i găsi cât mai repede cu putință.

În acest timp, cele șase femei, toate de naționalitate română, Nagie (40 de ani), Savian (19 ani), Jumaje (20), Katerine (30), Maria (30) și Fatma (25) – cel mai probabil numele sunt fictive – le-au mărturisit ziariștilor spanioli că nu s-au simțit jignite de gesturile disprețuitoare ale olandezilor, care le-au aruncat monede, au ars bancnote în fața lor și le-au umilit, punându-le să facă genoflexiuni și flotări pentru bani.

„Dacă ne-ar umili așa în fiecare zi ce bine ar fi! Am câștigat mai mulți bani atunci decât într-o lună. Oamenilor li se poate părea rușinos, dar la ce bani am făcut atunci, cei opt copii ai mei vor fi recunoscători. Sper să mai vină!”, a spus Nagie, care a dezvăluit că a „strâns” 40 de euro în acea zi, de pe urma „bunăvoinței” suporterilor olandezi.

Originare din Medgidia, femeile au povestit cum au fost aduse în Spania și cum li s-a dat „de ales” unde preferă să cerșească: „la colț de stradă sau la semafor, cu o cârjă”. Toți banii încasați îi împart cu cei care controlează această afacere, tot de naționalitate română, mafia cerșetoriei din Madrid. Locuiesc în tabăra „El Gallinero”, la 12 kilometri de Kilometrul Zero al Madridului și al Spaniei. E cea mai mare tabără de acest gen din Europa.

Jurnaliștii de la El Mundo amintesc că cele șase femei sunt doar o mică parte dintr-o problemă mult mai gravă. Se estimează că 50.000 de romi de naționalitate română trăiesc din cerșit în Spania.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*