Ultimele Știri

Cernobîl subacvatic în apele teritoriale ruseşti

Oamenii de știință  avertizează că există un risc ridicat de poluare radioactivă în apele teritoriale ale Rusiei din zona arctică, iar în următorii 5 ani dacă nu se va lua nicio măsură zona va deveni un „Cernobîl subacvatic”, scrie ziarul La Repubblica.

„Dacă calculele ecologiștilor din Rusia și Norvegia nu sunt greșite, înseamnă că avem 5, maximum 15 ani, pentru a preveni ca apele arctice să devină un „Cernobîl subacvatic”. Pe fundul Oceanului Arctic se află 17.000 de containere ruginite cu deșeuri radioactive, aflate acolo încă din timpul Uniunii Sovietice. Treptat, aceste containere se transformă într-o sursă de radioactivitate. Apoi, degradarea treptată a 19 submarine rusești și 14 reactoare nucleare aflate pe fundul mării poate elibera cantități uriașe de substanțe radioactive. O catastrofă de proporții nu este foarte departe”, notează sursa citată.

11

Conform fizicienilor de la organizația de mediu Bellona Foundation, lumea nu are prea mult timp pentru a veni cu soluții care să elimine riscul: ținând cont de starea obiectelor scufundate, primele incidente ar trebui să fie înregistrate în anii 2020-2030.

Aruncarea pe fundul mării a deșeurilor primelor centrale nucleare a fost un obicei urât al tuturor statelor nucleare în anii ’70. Dar nimeni nu a folosit această metodă mai activ ca Uniunea Sovietică. Scufundarea submarinelor nucleare este o practică și a Federației Ruse. Cea mai mare amenințare provine de la submarinul „K-27″, scufundat în septembrie 1983 la o adâncime de 50 de metri. Pe această navă au fost instalate reactoare imperfecte care au început să scape substanțe radioactive chiar din a treia zi de funcționare.

12

În anul 2001, după scufundarea submarinului Kursk, Rusia a cheltuit circa 150 milioane de dolari pentru recuperarea navei. Dar ridicarea „K-27″, ținând cont de starea în care se află, ar fi o operațiunea prea periculoasă, precizează La Repubblica.

Însă cea mai gravă amenințare provine de la submarinul „K-159″, scufundat cu 9 marinari la bord. Pe navă au fost instalate două reactoare cu 800 kg de combustibil. Reprezentanții Bellona susțin că au făcut măsurători în zona scufundării navei rusești și deja se constată niveluri mari de radiație.

Experții susțin că situația actuală transformă încet-încet apele arctice rusești într-un „Cernobîl subacvatic”: scurgerile de combustibil nuclear eliberează în apă cantități înfricoșătoare de substanțe radioactive care sunt preluate de curenții marini și oceanici și duse mult mai departe, în oceanul planetar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*