Ultimele Știri

Cercetătorii cer eliminarea mafiei din Institutul de la Măgurele

cercetatori

Peste 150 de membri ai Sindicatului INFLPR ‘RADIAȚIA’ din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de pe Platforma Măgurele (INFLPR) protestează marți, de la ora 10,00, în fața sediului Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), fiind nemulțumiți de tăierile masive din sumele contractate pe proiectele de cercetare, notează Agerpres.

Protestatarii aflați pe trotuarul din fața instituției fluieră din vuvuzele și scandează lozinci precum’ Demisia !’ sau’ Transparență pe fonduri !’.

‘La acțiunea de protest de astăzi (marți, n.r.) participă 150 de membri ai sindicatului nostru. Deși suntem în stradă de mai bine de o oră, niciun reprezentant al autorității nu a ieșit să discute cu noi. Suntem nemulțumiți de tăierile masive, în procent de 50% până la 65%, din sumele contractate inițial pe proiectele de cercetare științifică și vrem demisia președintelui ANCSI, Tudor Prisăcaru, pentru elaborarea și coordonarea unei scheme de fraudare a fondurilor cercetării. De asemenea, cerem  respectarea contractelor de finanțare semnate și anularea tăierilor masive din sumele alocate pentru proiectele din acest an. Nu în ultimul rând, vrem să fie publicate criteriile pe baza cărora se repartizează fondurile pe Programul Nucleu către INCD-uri’, a declarat liderul sindical Cătălin Luculescu.

Potrivit acestuia, oamenii vor rămâne în fața sediului ANCSI până la ora 12,00, după care, între orele 12,00 — 12,30, se vor deplasa în marș către sediul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, din str. General Berthelot nr. 28-30.

‘În fața ministerului va avea loc un miting de protest până la orele 14,00, la care vor lua parte și alte sindicate din cercetare’, a mai spus Cătălin Luculescu.

„Am adunat probe și vom face o plângere penală împotriva secretarului de stat Tudor Prisăcaru, a directorului general al Unității executive pentru finanțarea învățământului superior, a cercetării, dezvoltării și inovației (UEFISCDI), Adrian Curaj, pentru aceste inginerii financiare pe care le fac an de an și care duc la scăderea bugetului pe cercetare pentru institute prin tăierea banilor din proiecte.

Ceea ce implicit face ca anul viitor finanțarea de bază să fie din ce în ce mai mică. Scăderea de azi influențează automat o scădere anul viitor. Asta se rostogolește de 3 ani și am ajuns să avem jumătate din bugetul din 2012.

Tăierile din cercetare s-au făcut pentru a dirija banii în alte zone. O să sesizam deci organismele de control să vadă unde s-au dus. Poate că a venit momentul să ne adresam cu șanse Direcției Naționale Anticorupție, mai ales că avem probe de fals în acte, abuz în serviciu și chiar santaj: nu semnați cum vrem noi, nu vă dăm banii! Și așa stăm pâna în mai pe frânturi de salarii și eliminăm dezvoltarea tehnologică a institutului”, a declarat George Epurescu – doctor în fizică, cercetător, vicepreședinte al sindicatului Radiația din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației de pe platforma Măgurele, pentru ziare.com.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*