Ultimele Știri

Cercetătorii au elucidat un nou mister al armatei de teracotă

Celebra armată de teracotă reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante ale  secolului  XX , fiind  găsită din întâmplare, în 1974, când  niște săteni care săpau un puț s-au prăbușit într-un vechi tunel. Faima armatei de teracotă s-a răspândit rapid, ea devenind astăzi unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din China, dar și din lume.

De atunci, arheologii au încercat să descifreze mesajul secret pe care războinicii din teracotă îl reprezintă, deoarece erau plasați într-o ordine de luptă foarte exactă, iar figurile lor corespund cu forma a zece caractere din alfabetul chinez. Cercetătorii nu au ezitat să se întrebe  și dacă  cei 7000 de  războinicii erau modelați după soldați individuali, pentru că niciunul nu corespunde cu fizionomia celuilalt.

Arheologii de la University College din Londra și cei de la Mausoleul împăratului Qin Shi Huang, cel care a creat armata de teracotă, au  folosit 30 de războinici pentru a crea modele 3D ale urechii lor stângi. Formele urechii umane, asemenea amprentelor digitale, sunt destul de unice pentru a identifica indivizii. Astfel, analiza statistică a măsurătorilor urechilor 3D arată că nu există două urechi din grupa de probă  care să fi fost similare.

„Pe baza acestui eșantion inițial, armata de teracotă arată ca o serie de portrete de războinici adevărați,”  a declarat arheologul Marcos Martinon-Torres de la  University College din Londra pentru National Geographic News.

Cercetătorii au descoperit că figurile din lut se bazează  pe soldați adevărați, poate  chiar pe cei care făceau parte din armata lui Qin Shi Huang.

Membrii echipei proiectului, cunoscut sub numele de Imperial Logistics:  The Making of a Terracota Army, analizează, în prezent, și alte caracteristici faciale ale războinicilor împăratului Qin Shihuang, pentru a le descoperi individualitatea.

Datorită valorii istorice deosebite, în 1987, Mausoleul lui Qin Shihuang și armata sa din teracotă au fost declarate de UNESCO patrimoniul cultural universal.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*