Ultimele Știri

Celebrul pact de coabitare dintre preşedinte şi premier a fost aruncat la gunoi

Celebrul pact de coabitare a fost denunţat de premierul Ponta în urma declaraţiilor făcute de preşedintele Băsescu la televiziunea B1TV. Cunoscut ca o găselniţă politică, pactul de coabitare nu a reprezentat decât o înţelegere între cei doi oameni de stat. Acest pact a menţinut o pace relativă între cei doi şi a produs efecte nu tocmai plăcute pentru cetăţenii României. Prin acest pact de coabitare au fost ascunse anumite probleme şi subiecte care puteau avea urmări grave asupra anturajului din jurul preşedintelui Băsescu, respectiv din jurul premierului Ponta.

Guvernul a confirmat faptul că premierul Ponta a transmis, miercuri, preşedintelui scrisoarea de denunţare a pactului de colaborare instituţională semnat de cei doi.

„Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012”, afirmă premierul în document.

„Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine…”. Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor”, mai spune Ponta în scrisoarea deschisă.

Premierul menţionează totodată că rămâne în continuare convins că, „în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public”. „Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru”, mai spune el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1 TV, că Victor Ponta este un politician ”mai slab” decât el şi că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, arătând că, dacă difuzează toate înregistrările întâlnirilor de la Cotroceni, se va vedea că Ponta este ”o slugă”.

”Slavă Domnului, de lipsa de experienţă a domnului Ponta care a semnat celebrul pact”, a spus Băsescu, la B1 TV.

Întrebat dacă, în acest sens, ”l-a păcălit” pe Ponta, Băsescu a răspuns: ”Da”.

”A fost un politician mai slab decât mine, am fost negociator mai bun decât el şi aţi văzut cum e în faţa mea la…da? Şi l-aş ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile pentru că va ieşi mai prost. L-am văzut, la o emisiune la Antena 3, că Ponta cere să se dea toate înregistrările de la consultări. Să nu mai spună încă o dată, pentru că s-ar putea să le dau, la cererea lui. Pentru că o să vedeţi o slugă. Vi-l imaginaţi pe Ponta să spună: sunt fericit, domnule preşedinte, când discutam cu acordul cu Fondul, da, e foarte bine domnule preşedinte, sunt de acord, domnule preşedinte? Vi-l imaginaţi? Ăsta este viitorul preşedinte, cel care crede că poate fi preşedinte”, a mai spus Băsescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*