Ultimele Știri

Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis din Parlament

presedintele klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, în faţa Parlamentului despre priorităţile sale, precizând că „progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflict permanent între cei care o reprezintă”. Iohannis a declarat că pentru reformarea instituţiilor politice este nevoie de renunţarea la câteva practici, precum populismul şi electoralismul, „din cauza cărora suntem astăzi, aici”.

În primul său discurs în fața parlamentului, Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia ca încrederea cetățenilor să crească și a cerut o procedură rapidă pentru încuviințarea solicitărilor DNA.

  • „Discuțiile purtate cu actorii politici îmi dau convingerea că se poate ajunge rapid la o soluție legislativă pentru accelerarea și simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor și pentru cele de efectuare a urmăririi penale pentru miniștri și fosti miniștri, membri ai Parlamentului”, a spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a prezentat concluziile consultărilor avute cu partidele și cu societatea civilă, și a vorbit despre reducerea numărului de ordonanțe de urgență.

  • „Funcția de legiferare a parlamentului are nevoie să recapete conținut. Să nu facem prin OUG frecvent excepții de la lege, pentru că ajunge să aibă efecte asupra oamenilor. Cine să aibă încredere dacă din când în când legea este pusă între paranteze prin ordonanțe?”

Președintele s-a angajat să prezinte în Parlament strategia de securitate națională și să medieze în problema Legii siguranței cibernetice, cunoscute sub numele de legea Big Brother.

  • „Voi media lucrurile sensibile, o asemenea temă este legea securității cibernetice. Putem găsi un echilibru între nevoia de securitate și apărarea drepturilor inalienabile ale individului”.

Preşedintele a arătat că a constatat cu bucurie că există deschidere faţă de reformarea instituţiilor politice pe care le reclamă intrarea într-o nouă etapă a consolidării democratice, pe care cetăţenii României o doresc.

  • „Îmi doresc un Parlament puternic. Pentru că un Parlament slab înseamna o verigă slabă în construcția democratică. Pentru că un Parlament lipsit de credibilitate nu face decât să îndepărteze cetățenii de politică și să lase loc îndoielii, resemnării sau cinismului. În primul rând să renunțăm la populism și la electoralism. Chiar și tema reducerii numărului de parlamentari trebuie scoasă din sfera populismului. Suntem cu totii de acord că actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat și ne dorim un parlament mai mic”.

Klaus Iohannis a atenționat că schimbările legislative trebuie să cuprindă și modul de finanțare al partidelor și campaniilor electorale, care a devenit mult prea cinic.

  • „Modificarea legislației privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, precum și o nouă lege a partidelor politice trebuie să conducă la o creștere a transparenței, integrității și participării. Dar și la dispariția unor fenomene absolut nedorite precum mită electorală sau turismul electoral. Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleți și nici festivaluri de resurse nelimitate, despre a căror proveniență toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*