Cel puţin opt migranţi au fost răniţi într-o bătaie

  • Adelina Mitrache
  • 31 martie 2016
  • Externe
imigranti refugiati politie grecia

Cel puţin opt migranţi au fost răniţi în cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce o bătaie a izbucnit între două grupuri din tabăra improvizată instalată în portul Pireu, au anunţat autorităţile elene citate de Ekathimerini.

Potrivit Pazei de Coastă, bătaia ar fi izbucnit între afgani şi sirieni, în jurul orei locale şi a României 22 şi a durat circa trei ore. Urmările erau vizibile încă joi, când pe jos erau pietre şi bucăţi de sticlă.

Cei opt răniţi au fost internaţi la un spital din apropiere.

Circa 6.000 de oameni trăiesc în condiţii greu de imaginat la Pireu, după ce au ajuns cu feriboturile de pe insulele greceşti. Mulţi dintre ei dorm în sălile de aşteptare din port, în corturi sau direct sub cerul liber, în zona docurilor.

Numărul de toalete protabile instalate se dovedeşte insuficient şi în permanenţă sunt cozi lungi. Mai mult, câteva bătăi au izbucnit în ultimele săptămâni pe încărcătoare de telefoane mobile sau pe mâncare.

Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a descris condiţiile din port drept ‘îngrozitoare”.

Printre cei aflaţi la Pireu se numără şi Mariam El Musa, o profesoară de 37 de ani din Alep, Siria. “Problema aici este psihologia oamenilor. Oamenii sunt furioşi şi deprimaţi pentru că graniţele sunt închise, pentru că durează o viaţă să primeşti ceva de mâncare şi pentru că suntem murdari (…). Noi, sirienii, am crezut că vom rămâne în Grecia numai două-trei zile”, a explicat ea.

Numărul refugiaţilor şi migranţilor care au ajuns în Grecia din Turcia a crescut semnificativ marţi, la circa o săptămână după ce Uniunea Europeană şi Turcia au încheiat un acord pentru a reduce afluxul.

Autorităţile elene au înregistrat 766 de sosiri de marţi dimineaţă până miercuri dimineaţă, faţă de 192 în ziua precedentă. Majoritatea au traversat nord-estul Mării Egee şi au ajuns pe insula Lesbos.

Anunţul vine după ce Comisia Europeană a precizat marţi că, în săptămâna scursă de la intrarea în vigoare a acordului cu Turcia, numărul mediu al migranţilor ajunşi pe insulele greceşti a scăzut la 1.000, faţă de 2.000 în ultimele luni.

Marea Egee a fost afectată săptămâna trecută de furtuni puternice, care au făcut şi mai periculoasă decât de obicei călătoria din Turcia în Grecia.

În baza acordului dintre Bruxelles şi Ankara, intrat în vigoare la 20 martie, migranţii şi refugiaţii care ajung în Grecia riscă să fie trimişi înapoi în Turcia după ce sunt înregistraţi, iar eventualele lor cereri de azil sunt procesate. Extrădările vor începe la 4 aprilie. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *