Ultimele Știri

Cel mai vechi dinozaur cu coarne din America de Nord, descoperit în Montana

Oamenii de știință au identificat o nouă specie de dinozaur cu coarne, descoperită în Montana, în urmă cu 17 ani, despre care se crede că ar fi  cea mai  veche din  America de Nord.

Paleontologii au numit-o Aquilops americanus, iar denumirea vine de la Aquilops care înseamnă „cap de vultur”, americanus provine  de la locul descoperirii celui mai vechi dinozaur cu coarne din America de Nord.

După ani de cercetări asupra fosilei, cercetătorii au făcut o descriere a dinozaurului într-un studiu publicat miercuri în revista științifică americană PLOS ONE.

Craniul dinozaurului, cu o lungime de 8,4 centimetri, prezintă trăsături bine definite, printre care botul alungit ca un cioc și un os facial ascuțit spre partea din spate. De asemenea, animalul, de talie mică, asemănătoare cu a unui corb, avea o excrescență osoasă în zona nasului, țepi pe partea superioară a craniului și în zona inferioară a gâtului. Se estimează că Aquilops americanus avea o lungime de aproximativ 60 cm, o greutate de circa 1,3 kg și se hrănea cu plante, se arată în studiul publicat.

fossil skull of Aquilops americanus.

Dinozaurul cu coarne trăia la începutul Cretacicului, ceea ce înseamnă cu 20 de milioane de ani înainte de cel mai vechi dinozaur cunoscut până acum, a precizat Andrew Farke, paleontolog la Muzeul Raymond Alf de Istorie Naturală din California și unul dintre cei care au luat parte la descoperire.

„Am fost surprinși să constatăm că acest dinozaur cu coarne seamănă mai mult cu dinozaurii din Asia decât cu cei cei care au trăit în America de Nord”, a precizat el, citat de AFP. Acest lucru sugerează faptul că s-a produs la un moment dat un fel de migrație, iar cercetătorii încearcă să explice înrudirea între acești dinozauri și verii lor asiatici.

Oamenii de știință au precizat că în acest moment se cunosc destul de puține lucruri despre acest dinozaur cu coarne, deoarece până acum au fost descoperite doar câteva fragmente de craniu ale speciei. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*