Ultimele Știri

Ceea ce noi nu facem, fac alții. Prinţul Charles al Marii Britanii vrea să salveze pădurile României

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC), condusă de Prinţul Charles al Marii Britanii, vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, pentru a crea una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa.

Prin cumpărarea celor 100.000 de hectare din pădure, fundația dorește protejarea ariei de tăierile masive şi exploatarea forestieră, pentru crearea uneia dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa, un așa zis ””rai al urşilor şi lupilor”, conform Gândul.info.

„Zona Carpaţilor româneşti este printre cele mai sălbatice din Europa. Acolo trăiesc carnivore mari şi biodiversitatea este grozavă. Toate acestea sunt acum ameninţate de defrişări şi exploatare, astfel că încercăm să le protejăm pentru generaţiile următoare”, a menționat Christoph Promberger, director executiv FCC.

Până în prezent, responsabilii fundației au cumpărat deja terenuri în Leaota, Piatra Craiului şi Iezer Păpuşa, întinzându-se pe o suprafață de  16.000, în care au investit 40.000 de euro.

Fundaţia Conservation Carpathia este susținută din banii proveniți din donații oferite de străini, fundaţii şi filantropi internaţionali, fiind o organizație nonguvernamentală. Aceasta s-a implicat salvarea pădurilor încă din 2013, când a început o amplă campanie de eradicare a tăierilor ilegale.

Reprezentanții FCC au declarat că vreme de 10-20 de ani, vor continua să cumpere terenuri din România. Terenurile vor fi transformate într-un parc național, care va fi donat statului în momentul în care țara noastră va dispune de un sistem de finanțare și amenajare cu standarde internaționale pentru ariile protejate.

Prințul Charles a trimis mesaje de avertizare în repetate rânduri, de-a lungul timpului, pentru a ne responsabiliza și a ne face să privim cu îngrijorare tărierile masive de păduri de pe teritoriul țării noastre.

“Unul dintre motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut plăcere să revin în România este frumuseţea extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi, însă toate aceastea pot să dispară cu rapiditate”, a spus prințul în urmă cu 2 ani.

Acesta atenționa că problema nu este gravă numai la nivelul țării noastre, însă că țara noastră face parte, cu siguranță, dintre țările care pierde în mod continuu suprafețe semnificative de păduri.

“În anumite zone deja este prea târziu şi situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi. Se estimează că Uniunea Europeană pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, inclusiv România. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”.

La 2 ani de la aceste declarații, Fundația FCC, condusă de prinț, încearcă să ia măsuri și să salveze terenurile de păduri pe care noi nu le putem salva.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*