Ultimele Știri

Cea mai veche fortăreață a Egiptului Antic, descoperită lângă Canalul Suez

Arheologii au descoperit cea mai veche cetate fortificată din Egiptul Antic.

Ruinele cetății fac parte din situl arheologic Tell el-Habua, din apropierea Canalului Suez și au o vechime de 3000 de ani, informează Ministerul Egiptean de Antichități.

„Descoperirea cetății este semnificativă, reflectând detaliile legate de istoria militară egipteană antică. Este un exemplu al arhitecturii militare vechi a Egiptului, precum și al strategiilor egiptene de război, în diferite epoci, pentru protejarea Egiptului”, a declarat directorul de excavare, Mohammed Abdel-Maqsoud, pentru Cairo Post.

image

Cetatea face parte din celebrul drum militar, intitulat „Calea lui Horus”, ce apare inscripționat pe pereții din templul faraonului Set I și constituia punctul de plecare al Căii lui Horus.

image

Pe un perete al Templului Karnak din Luxor, ilustrațiile descriu Calea lui Horus, un drum de coastă care lega odată Egiptul, de Canaan. Drumul era cunoscut în Cartea Exodului, ca fiind „calea cea către pământul Filistenilor”:

„Iar după ce Faraon a dat drumul poporului, Dumnezeu nu l-a dus pe calea cea către pământul Filistenilor, care era mai scurtă; căci a zis Dumnezeu: „Nu cumva poporul, văzând război, să-i pară rău şi să se întoarcă în Egipt.”‘ (Exodul 13:17).

Calea lui Horus era un lung drum militar, cu numeroase fortărețe, care protejau partea de est a Egiptului de invadatori. Era un punct cheie pentru începerea campaniilor militare din perioada Regatului Nou al Egiptului, potrivit fostului șef al Consiliului Suprem al Antichităților, Abdel Halim Nour el-Din.

Acest drum militar se întinde pe o distanță de 350 de kilometri.

„Calea lui Horus era fortificată de doi pereți paraleli, The Walls of Prince, urmați de 11 fortărețe care îndeplineau rolul de puncte de alertă, înainte ca armatele cuceritoare să sosească în apropierea Fortăreței Tharu. Zona reprezenta, în același timp, și un punct comercial, unde se colectau taxele egiptenilor”, a mai adăugat Abdel Halim Nour el-Din.

Legendarul drum militar i-a permis faraonului Thutmosis al III-lea să pună în mișcare 20.000 de soldați, în nouă zile, fără să fie detectat de către dușmani.

Cetatea din Tell el-Habua a fost parte a acestei linii defensive, de protejare a frontului de est al Noului Regat al Egiptului (1580-1080 înainte de Hristos).

Noile descoperiri de la Tell el-Habua au condus la cunoașterea metodelor militare pe care vechii egipteni le foloseau pentru a se apăra împotriva popoarelor cuceritoare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*