Ultimele Știri

Cea mai veche așezare stabilă din perioada mezoliticului timpuriu, descoperită în România

situl arheologic de la Schela Cladovei

În situl arheologic de la Schela Cladovei, în judeţul Mehedinţi, au fost găsite urme umane din perioada mezoliticului timpuriu, constituind cea mai veche așezare stabilă din Europa. Descoperirea a fost făcută de istoricii Universităţii Edinburgh şi de cei de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti.

Dovezile indică începutul vieţii sedentare a omului şi trecerea acestuia de la stadiul de culegător, pescar şi vânător la o civilizaţie primitivă, datând din perioada 7100 – 5500 î.Ch, informează România Liberă.

„Pentru prima oară pentru perioada specifică neoliticului din România am dat peste vestigii unicat. Este vorba de ruinele unui atelier de produs mărgele din malachit. Am depistat piese de acest tip în stare brută şi prelucrate. Şi ce este mai interesat – am găsit şi uneltele din silex utilizate la fabricarea acestor podoabe”, a precizat coordonatoarea echipei de arheologi, prof. univ. Adina Boroneant.

Pe şantierul arheologic de la Schela Cladovei au fost descoperite, de-a lungul timpului, peste 65 de morminte datând din perioada 7300 – 6300 î.Ch. O descoperire senzaţională a fost cea a unui Homo Sapiens în vârstă de 8000 de ani.

Specialiştii spun că vestigiile arheologice de aici sunt o adevărată comoară pentru patrimoniul istoric naţional şi pentru cel internaţional. Datarea cu carbon radioactiv a uneia dintre cele mai vechi aşezări de pe continentul european confirma vârsta de circa 8750 de ani.

Descoperirile făcute la situl arheologic Schela Cladovei au căpătat o recunoaştere internaţională, figurând în tratatele preistorice şi în cursurile universitare din întreaga lume.

Campaniile de cercetare care au dus la identificarea unei civilizaţii încă necunoscută, comparabilă cu cele ale lumii preistorice din Valea Nilului, a Tibrului şi Eufratului, sunt susţinute printr-un proiect român-englez.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*