Ultimele Știri

Cea mai prestigioasă recompensă din matematică, acordată pentru prima dată unei femei

Medalia Fields, una dintre cele mai prestigioase recompense din matematică, a fost acordată pentru prima dată unei femei. Norocoasa este o femeie americancă de origine iraniană. Acest premiu este echivalentul premiului Nobel, conform Congresului Internațional al Matematicienilor.

Femeia se numește Maryam Mirzakhani și și-a obținut doctoratul la Harvard în anul 2004. În prezent este profesor al Universității Stanford din California. Medalia obținută de aceasta  este atribuită odată la patru ani și este împărțită cu alți trei matematicieni.

Înmânarea medaliei va avea loc miercuri la Congresul Internaţional al Matematicienilor, care este organizat în acest an la Seul. Medalia obținută de aceasta nu este singura, ea a mai câștigat anterior premiul Blumental, pentru rezultate deosebite în domeniul matematicii pure, în anul 2009. De asemenea, a câștigat și premiul Satter, în anul 2013, premiu ce i-a fost oferit de Societatea Americană de Matematică.

Maryam a declarat că speră ca acest premiu să le încurajeze pe tinerele femei cercetătoare și să le deschisă acestora noi drumuri. Ea speră că premiul primit de ea, va fi doar primul din toate celelalte ce vor fi câștigate în continuare de femei.

În fiecare perioadă de patru ani, Medalia Fields este acordată unui număr de cel mult patru matematicieni care au o vârstă sub 40 ani. Recompensa financiară oferită de această medalie constă în 15.ooo de dolari canadieni.

d

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*