Ultimele Știri

Ce valoare au veniturile românilor din al doilea trimestru al acestui an

Veniturile totale ale populaţiei României din al doilea trimestru al acestui an au fost de  2.452 de lei în medie pe gospodărie, din care veniturile băneşti au reprezentat 85,1%, iar cheltuielile gospodăriilor au fost de 2.210 lei, existând un consum cu o pondere de 72,5%.

Veniturile din mediul rural au fost mai mici decât cele din domeniul urban, într-o gospădărie urbană înregistrându-se venituri cu 33,9% mai mari decât într-o gospodărie rurală. În ceea ce privește proveniența veniturilor din mediul urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 63,5% din salarii, de 23,6% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,3% din total.

Pe de altă parte, principala sursă de venit din mediul rural a fost reprezentată de producia agricolă, care a asigurat 36,3% din totalul veniturilor. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (30,0%) şi celor din prestaţii sociale (25,8%).

Conform unui comunicat  al Institutului Național de Statistică: „La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (24,4%), veniturile din agricultură (3,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,4%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (14,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,2%).

Principalele cheltuieli ale populației sunt cauzate de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare).

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*