Ultimele Știri

Ce va face în continuare Alexis Tsipras?

alexis tsipras

Alexis Tsipras s-a angajat să adopte reforme împovărătoare în Grecia în schimbul unui nou împrumut de 86 de miliarde de euro de la creditorii internaţionali. În aceste condiţii, referendumul a fost inutil, iar tot poporul va fi cel care va suferi de pe urma austerităţii.

Deşi a jucat dur până acum, Guvernul Tsipras a fost nevoit să accepte necondiţionat toate pro­pu­nerile de reformă şi măsurile cerute de cre­ditorii internaţionali pentru a intra în vigoare noul program de bailout de 86 de miliarde de euro pe trei ani.

Astfel, Parlamentul grec tre­buie să adopte până mier­­curi primele re­forme pri­vind sistemul de impo­zi­tare, pen­siile şi dis­ci­plina fiscală, iar Tsipras trebuie să-i convingă pe deputaţi să dea aviz pozitiv acestui acord.

La reîntoarcerea în ţară premierul grec se confruntă cu numeroase probleme, pentru că guvernul nu mai poate conta pe o majoritate parlamentară, după ce coaliţia Syriza-ANEL pare destrămată. 32 de parlamentari din coaliţie, partidul Grecii Independenţi şi rebelii din propriul partid Syriza, deja s-au arătat împotriva prevederilor din noul program de asistenţă financiară, ceea ce ar însemna că Tsipras mai are nevoie de 21 de aleşi pentru a adopta noul acord în Legislativul elen, dintr-un total de 300 de membri.

Unele voci susţin că Tsipras ar putea fi nevoit să apeleze la o coaliţie de uniune naţională, adică să ceară susţinere din partea partidelor de opoziţie, pentru a trece măsurile prin parlament.

De asemenea, o remaniere a guvernului este probabilă, având în vedere că ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, si adjunctul ministrului Muncii, Dimistris Stratoulis,  se opun planului de salvare şi ar pute fi demişi, sau se poate deschide calea unor alegeri anticipate, ceea ce ar conveni liderilor europeni care nu-l înghit pe Alexis Tsipras.

Este posibil să existe o dispută şi în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Parlamentului, Zoe Constantinopoulou, parlamentar radical de stânga, care l-a sfidat pe Tsipras şi care poate crea obstacole procedurale acordului.


Aşadar în următoarele ore, toată Europa va sta cu ochii spre scena politică din Grecia, pentru a urmări dacă se va realiza Grexit-ul sau capitularea poporului grec sub măsurile draconice de austeritate.

Citeşte şi: Prevederile acordului grecesc | Tsipras, îngenunchiat de creditori

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*