Ultimele Știri

Ce trebuie să facă romanii care vor să studieze în Marea Britanie. Modul prin care pot fi accesate creditele de 10.000 de lire

marea britanie studii elevi studenti

Iată un pont pentru cei care vor să studieze în afara țării: Guvernul Marii Britanii acordă de anul acesta împrumuturi pentru românii care vor să facă masterul în Regat.

Este pentru prima dată când putem și noi accesa credite de maximum 10.000 de lire sterline pentru studii post-universitare. La fel ca în cazul împrumuturilor pentru studenți, rambursarea începe după terminarea masteratului și se poate întinde pe 30 de ani.

Sistemul de acordare a creditelor pentru master este identic cu cel pentru studii de licență. Andrei a făcut Facultatea de Geografie Umană în Anglia și a luat un astfel de împrumut.

Andrei Dincă: „La început completezi un formular de aplicație pentru împrumut, pe care toată lumea îl face și e acceptat automat de statul britanic. E un formular de 15-20 de pagini, nu foarte complicat, scrie la fiecare secțiune exact ce ai de făcut.”

În cazul masteratului se schimbă puțin lucrurile. Guvernul britanic nu mai virează banii direct facultății, ca în cazul studenților la licență.

Gabriel Ivan, manager de proiecte pe educație la British Council: ”În cadrul acestui împrumut, valoarea este de 10.000 de lire și acești bani merg direct la cel care va fi student la master.”

Însă, ca să poată obține banii, candidatul trebuie să fie admis pe baza unui dosar.

Ana Maria Papp, manager departament firmă de consultanță: „Fișa matricolă din perioada studiilor, anul I, II sau III, depinde de durata studiilor actuale, apoi un certificat de limba engleză IELTS, o scrisoare de motivație, două scrisori de recomandare și un CV.”

Iar termenul limită pentru anul universitar 2016-2017 este jumătatea lunii martie. Condițiile impun să nu fi absolvit un alt program de master și să ai sub 60 de ani. Englezii au luat decizia de a finanța masteratele după cercetări care au arătat eficiența lor economică.

Gabriel Ivan, manager de proiecte pe educație la British Council: „Se pleacă de la ideea că un om care face masterul va câștiga pe parcursul vieții lui cu 40 – 50.000 de lire sterline mai mult decât unul care are doar licența.”

Banii se înapoiază abia după terminarea studiilor, dar numai dacă salariul omului depășește 12.600 de lire pe an, dacă, de exemplu, absolventul se angajează în România. Plafonul acesta diferă de la o țară la alta. Rata lunară va fi de 6%, plus dobânda de 3 procente din diferența între salariul minim luat ca prag și salariul brut al masterandului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*