Ultimele Știri

Ce tip de sânge aveau dinozaurii?

De la descoperirea primului os de dinozaur, în anul 1685, despre care se credea că îi aparține unui om gigant, cercetătorii nu au încetat să se întrebe dacă celebrele creaturi  preistorice sunt animale cu sânge rece ca cel al reptilelor, peștilor și amfibienilor sau cu sânge cald asemenea mamiferelor.

Oamenii de știință au, în sfârșit, răspunsul!

Conform unui studiu recent, publicat în revista Science, dinozaurii nu pot fi încadrați într-una dintre cele două categorii, ci undeva pe la mijloc.

Cercetătorii au evaluat metabolismul a 21 de specii de dinozauri, între care și prădătorul Tyrannosaurus, prin intermediul unei formule bazate pe masa lor corporală. La studiu au participat și diferite mamifere, șerpi, crocodili,  dar și pești.

„Rezultatele noastre au arătat că dinozaurii au avut rate metabolice și de creștere diferite de organismele cu sânge rece sau cald. Ei nu s-au manifestat ca mamiferele, păsările, ori reptilele. Pe scurt, tipologiile lor nu sunt comune cu cele  ale animalelor din zilele noastre, a declarat biologul evoluționist  de la Universitatea Arizona, Brian Enquist.

Biologul, John Grady de la Universitatea New Mexico  a precizat că încadrarea dinozaurilor la una dintre cele două categorii este destul de simplistă, din moment ce marele rechin alb, tonul și broasca țestoasă pieloasă pun încă dificultăți  oamenilor de știință cu privire la tipologia sângelui  din care fac parte.

Grady este de părere că metabolismul intermediar le-a permis dinozaurilor să crească mai mult decât orice alt mamifer.

 Schimbarea temperaturii globale și impactul meteoritului uriaș, care a lovit Pământul acum circa 65 de milioane de ani, a dus la extincția dinozaurilor. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*