Ce țară va asigura președinția semestrială a Consiliului UE în locul Marii Britanii

  • Adelina Mitrache
  • 20 iulie 2016
  • Externe

Estonia va asigura președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului viitor, în locul Marii Britanii, care a renunțat în mod oficial la aceasta, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului, informează AFP.

Reprezentanții celor 28 de state membre ale UE au căzut de acord ‘ca președinția estoniană (a Consiliului UE) să fie devansată cu șase luni pentru a lua locul Marii Britanii”, potrivit purtătorului de cuvânt citat. Toate președințiile Consiliului UE vor fi, în consecință, devansate cu jumătate de an ‘în ordinea prevăzută în prezent’, a adăugat el.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Estonia este cea mai nordică dintre cele trei țări baltice. Teritoriul său, situat la est de Marea Baltică, este în mare parte plat.

În 2014, cele mai importante sectoare ale economiei Estoniei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (22,5 %); industria (21,1 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (15,4 %).

Principalii parteneri de export ai Estoniei sunt Suedia, Finlanda și Letonia, iar cei de import sunt Finlanda, Germania și Suedia.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *