Ultimele Știri

Ce sistem, ce modernă sclavie, ce mai îmi place a mea Românie!

Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane a ieşit cu câteva dezvăluiri incredibile despre ce înseamnă sclavia modernă. Cine nu stă în ziua de azi la serviciu suplimentar de frica şefului, cu gândul la ziua de salariu, sau cărui student, ca să fim generoşi în exemplul dat, nu se ruşinează la gândul că ar trebui să se ridice de pe scaun ca să meargă la toaletă, dar are treabă până peste cap?

Lipsa serviciilor medicale, prin neplata taxelor la timp de patron sau prin faptul că acesta utilizează tot felul de subterfugii de a fenta statul, e un alt caz în care angajatul rămâne, de această dată cam în necunoştinţă de cauză, de multe ori fără drepturi. 

Mai mult decât atât, scavia modernă introduce în scenă şi doi jucători de echipa naţională a ţării în care trăim… pilele şi relaţiile. Astfel, promovarea ierarhică pe criterii necinstite te pune pe tine angajatul model să ajungi în situaţia de a fi exploatat de conducători incompetenţi, care au grijă de bunăstarea lor şi a familiei lor, se rotunjesc la faţă şi la burtă şi îşi dau ordine execrebile, multe sarcini fără legătură cu jobul şi, atenţie!, dacă le şi execuţi la nesfârşit intervine plafonarea, de ce nu,chiar retardarea profesională.

Dar să venim cu exemple din străinătate. În El Salvador muncesc aproximativ 72.000 de femei, care trăiesc la limita sărăciei şi cu greu îşi pot întreţine familiile.

Aici sunt fabrici de textile ce produc îmbrăcăminte sportivă pentru companii multinaţionale celebre, iar toate produsele sunt destinate exportului în Canada şi SUA. Fabricile de textile se numesc Maquilas, iar muncitorii de aici au cel mai mic salariu din ţară: numai 210 dolari brut, adică 189 dolari net. Tot aici, patronii fac bani frumoşi pe spinarea angajaţilor care trăiesc într-o eternă sclavie modernă. O croitoreasă din Salvador primeşte numai 18 cenţi pentru un tricou pe care îl face, tricou care se va vinde cu peste 30 de dolar

Uneori se ajunge şi la drame. Cel mai cunoscut caz este al muncitori de la Foxconn, principalul furnizor de produse al companiei Apple, din China. În anul 2010, 14 angajaţi s-au sinucis aici

Totuşi, un alt aspect din scavia modernă este responsabilizarea, funcţia sau atenţia materială nesemnificativă ce vine de la şefi. Un telefon de serviciu înseamnă apeluri şi la 1 noaptea, iar uniforma standard din companie presupune să ai grijă de ea că alta n mai pupi, poate chiar o şi plăteşti dacă nu o întreţii. Ce să mai vorbim de vreo maşină de serviciu, de laptop, bonuri de masă sau alte avantaje în afara salariului lunar. El investeşte, dar ştie să te arate cu degetul când pleci prin demisie şi să îţi reproşeze că te-a luat de pe stradă sau că a făcut om din tine. 

Sclavia modernă înseamnă de fapt universul profesional în care te învârţi zi de zi, poate că nici nu faci parte din el- eşti fericit la job- dar ştii clar că există. Şi ea chiar există. Schimbarea vine şi aici, ca de altfel în toate situaţiile nedrepte ale vieţii, tot din interior. Şi asta pentru că o mână de lucru ieftină nu va da niciodată, dacă e curată, noroc cu sistemul. 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*