Ultimele Știri

Ce se va întâmpla cu cele 125 de tablouri ale lui Vâlcov

Valcov

Cele 125 de tablouri care au fost sechestrate de procurorii DNA în dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov se află în custodia Muzeului Naţional de Artă a României din Bucureşti, însă valoarea obiectelor de artă nu se cunoaşte.

Muzeul Naţional de Artă nu este implicat în evaluarea şi autentificarea obiectelor de artă preluate de organele de justiţie, ci doar le păstrează pe tot parcursul cercetărilor, bunurile urmând a fi expertizate şi evaluate de un expert independent, care va fi desemnat de unitatea de parchet, a precizat într-un comunicat instituţia muzeală.

Toate obiectele au fost sigilate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi vor fi ţinute de Muzeul Naţional de Artă.

Până a fi nevoie de o evaluare a operelor de artă, fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost audiat, astăzi, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. 

Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie până în 2 aprilie, când a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, până în 24 aprilie inclusiv. Decizia a fost luată după ce procurorii l-au acuzat de trafic de influenţă, pentru că ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

În schimbul acestor contracte, Darius Vâlcov ar fi primit suma de aproximativ 2 milioane de euro, atât direct, cât și prin intermediari, iar din aceşti bani ar fi achiziţionat tablourile.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie, şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie.

În urma celor şase percheziţii din 26 martie, anchetatorii DNA au găsit 101 opere de artă, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă.

Pe lângă tablourile confiscate, fostul ministru al Finanţelor a predat procurorilor alte 47 de tablouri.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere. Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă.

Galeria de artă pe care Darius Vâlcov intenţiona să o deschidă în Capitală este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au găsit la percheziţii 29 de tablouri. Darius Vâlcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, în 2013, pentru achiziţia de tablouri.

Operele de artă găsite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre alţii, de Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Ghiaţă, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Worhol şi Mihai Sârbulescu. Tot la aceeaşi adresă au fost găsite şi obiecte decorative semnate Pablo Picasso şi Victor Brauner.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*