Ultimele Știri

Ce scrie Financial Times despre victoria lui Iohannis

Financial Times, varianta online, a comentat victoria neașteptată a lui Klaus Iohannis. Ziarul a caracterizat victoria lui Klaus Iohannis ca fiind una dintre cele mai mari „bulversări politice din perioada post-comunistă”. De asemenea, acesta a văzut ziua de 16 noiembrie ca fiind o eliberare a românilor: „manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei”.

Victoria lui Iohannis a fost neașteptată de către cea mai mare parte din populație, era greu de crezut că un partid mare precum PSD va putea fi înfrânt, mai ales după diferența de voturi din primul tur. Cu toate acestea, Iohannis a ieșit învingător după ziua de 16 noiembrie, iar această zi nu a putut trece neobservată de presa străină, care au caracterizat-o în diverse forme.

„Puţini ar fi prevăzut că Klaus Iohannis, un primar din provincie şi fost profesor de liceu, era capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă”, scrie Financial Times.

De asemenea, înfrângerea de către Iohannis, un primar dintr-un oraș mic, văzut de către populație ca fiind ”molcom” în primele sale ieșiri, a favoritului Victor Ponta, cel care își considera deja victoria asigurată, „a fost manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei în cea de-a doua cea mai săracă ţară din UE, la mai bine de şapte ani de la aderarea acesteia la Uniune”, menționează FT.

Acest moment ce va fi scris în istorie, este „un moment de transformare a fostei ţări comuniste, o ocazie de a reduce birocraţia, eradicarea corupţiei şi crearea unui mediu favorabil afacerilor”, cum spune și FT. Cert este că Iohannis nu își poate îndeplini de unul singur promisiunile făcute, ci are nevoie de o mobilizare a celorlalte puteri ale statului, pentru că  potrivit sistemului semiprezidenţial din România, puterile preşedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului şi altor oficiali de rang înalt.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*