Ultimele Știri

Ce sărbătoresc toți creștinii astăzi?

Creștinii sărbătoresc astăzi una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, ”Schimbarea la față a Domnului”. Această sărbătoare este  celebrată pe data de 6 august a fiecărui an. Însemnătatea ei constă în minunea petrecută pe muntele Tabor, când Iisus își descoperă dumnezeirea prin natura umană pe care și-a însușit-o.

Evangheliști precum Matei sau Marcu, descriu minunea prin care hainele lui Iisus s-au prefăcut în veșminte albe iar fața Lui strălucea într-un mod dumnezeiesc.

Această zi este sărbătorită încă din secolul al IV-lea. Sărbătorirea acestei zile începe odată cu hotărârea împărătesei Elena de a zidi o mănăstire pe muntele Tabor. Obiceiul acestei sărbători constă în a îi pomeni pe toți cei care au trecut la cele veșnice și în aducerea în biserică a unor cantități semnificative de struguri care mai apoi, la sfărșitul slujbei, se împart credincioșilor.

Tradițiile acestei zile

Unul dintre obiceiuri este acela de dezlegare la pește, inițiată de preotul bisericii. De asemenea, credincioșii susțin că este recomandat ca această zi să fie petrecută în rugăciune și pelerinaje. Toate aceste lucruri se presupun a aduce sănătate și împlinire familiei.

Tradiția spune că astăzi nu îi este permis nimănui să se certe iar cine va face acest lucru este predispus la certuri și supărări pe întreaga perioadă a anului. Ca în cadrul oricărei alte sărbători le este interzis gopodinelor să spele rufe sau să se îndeletnicească cu alte treburi, ce este în plus față de alte zile este însă, pericolul ca dacă acest lucru nu este respectat, gospodăria va fi invadată de mii de insecte. Nici spălatul pe păr nu este recomandat atăzi întrucât se spune că cine va face asta, nu va avea parte de un păr frumos și se va opri din creștere.

O alta tradiție spune că astăzi, bolnavii care își vor concentra privirea pe zborul berzelor, vor avea parte de vindecări miraculoase.

Această zi aduce totodată, primele semne ale toamnei ce se pregătește să vină.

2VSN_5340Foto: Muntele Tabor

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*