Ultimele Știri

Ce salarii au în prezent cei doi candidați la prezidențiale și cum li se vor schimba veniturile odată cu funcția de președinte

Cei doi candidați la prezidențiale au în prezent venituri mult sub salariul mediu pe care ar trebui să îl obțină un corespondent din mediul CEO al unei mari companii private. Victor Ponta, candidat al PSD – UNPR- PC are un salariu mediu de aproximativ 6.200 lei net pe lună. Pe de altă parte, Klaus Iohannis, candidat al Alianţei Creştin-Liberale, a îregistrat anul trecut venituri de 3.650 de lei net pe lună, asta înseamnă că Iohannis a înregistrat venituri cu 40% mai puțin decât contracandidatul său. 

Funcția de președinte nu le va aduce acestora o creștere subtanțială de venituri, salariul președintelui urmând să fie în medie de 6.500 salariu net pe lună. Cel puțin în cazul actualului premier, Victor Ponta, diferența de venit salarial este aproape de neremarcat. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, veniturile sale ar înregistra o creștere de aproximativ 40 %.

Beneficiile unui președinte nu stă însă numai în venitul salarial, care reprezintă de fapt partea cea mai puțin importantă, ci acesta se bucură de numeroase privilegii. De menționat, dintre toate aceste privilegii de care va beneficia șeful statului sunt: folosința gratuită a unei locuințe în care acesta are parte de un cabinet unde își poate desfășura activitățile precum și un secretar personal; pază și protecție permanentă; folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurat permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază; concedii asigurate în 20 de vile de protocol din toată țara și 30 de palate la Snagov, Olănești și Foișor.

Cele mai importante aspecte stau însă în imunitatea de care președintele beneficiază și influența și accesul la informațiile clasificate. Chiar și după ce își va termina mandatul, fostul șef al statului va avea o pensie calculată la 75% din valoarea indemnizației lunare.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Ce salarii au în prezent cei doi candidați la prezidențiale și cum li se vor schimba veniturile odată cu funcția de președinte

  1. Ati omis sa specificati ca Johannis a declarat ca renunta la imunitate !

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*