Ultimele Știri

Ce reprezintă sărbătoarea, Ziua Europei

ue

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie și sub numele de „Ziua Schuman”. La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.

Robert Schuman a fost în două rânduri președinte al Consiliului de Miniștri al Franței și a exercitat și funcția de președinte al Parlamentului European, între 1958-1960.

El a făcut primul pas spre crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană (UE). La doar cinci ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a propus crearea unei instituții europene care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel, în urma căreia la 1 ianuarie 1952 a luat ființă Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO).

La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat naștere Comunitatea Economică Europeană, devenită Uniunea Europeană în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993. Declarația Schuman a stat la baza amplului proces de construcție a unei Europe unite.

În acest an, se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum și 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005).

În fiecare an delegațiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, activități pe tema Europa în lume.

Există o tradiție ca în această zi instituțiile UE să își deschidă porțile pentru public, astfel pe 2 mai au fost deschise la Strasbourg iar pe 9 mai sunt deschise la Bruxelles și Luxemburg. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a afla mai multe despre UE.

Pentru a marca Ziua Europei, în București și în alte orașe ale țării sunt organizate evenimente pe parcursul întregi luni mai.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*