Ultimele Știri

CE: Producţia de cereale din România intră în declin

Producţie de cereale România

Conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene, România va raporta anul acesta cel mai mare declin al producţiei de cereale din rândul celor mai mari producători europeni.

Specialiştii europeni estimează că producţia de cereale din România va scădea cu 14,7% faţă de anul anterior, mult peste media UE de 6,1%. Astfel, agricultorii români vor recolta în jur de 18,4 milioane de tone de cereale, producţia la nivelul întregii UE fiind estimată la 306,8 milioane de tone. 

Potrivit estimărilor europene, cei mai afectaţi vor fi cultivatorii români de porumb, care înregistra o producţie totală de 9,8 milioane de tone, cu 16,2% mai puţin decât în anul precedent.

În ceea ce priveşte producţia de grâu, raportul european indică pentru România o producţie de 6,6 milioane de tone, cu 10,8% mai puţin faţă de anul trecut.

Celelalte state agricole, de asemenea vor înregistra recorduri negative, ungurii vor produce cu 13,3% mai puţin, Polonia indică un minus de 10,6%, Marea Britanie cu o producţie cu 8,2% mai mică, Germania cu un minus de 5,8% şi Franţa cu o cantitate de cereale diminuată cu 2,6%. Singurii mari producători europeni care vor înregistra un surplus faţă de anul trecut sunt Estonia (6,6%) şi  Italia (2,4%).

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cereale, România se situează pe locul cinci în UE, cu 5,2 milioane de hectare, din 57,7 milioane de hectare cât se cultivă în UE.

Cele opt state menţionate anterior realizează 80% din producţia de cereale a UE.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*