Ultimele Știri

Ce probleme pot întâmpina copiii cu părinți alcoolici

parinti alcoolici

Aprilie este luna internaţională a conştientizării consumului de alcool şi efectelor acestuia — o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare publică în ceea ce priveşte abuzul de alcool şi înţelegerea acestui aspect care vizează reducerea stigmatizării ce împiedică, de prea multe ori, persoanele şi familiile să solicite ajutor.

David Sack, doctor în medicină, psihiatru, consilier pe probleme de dependenţă şi CEO al Promises Treatment Center, în Malibu, California, susţine următoarele:

“Alcoolismul este o boală cronică, progresivă, care schimbă structura şi funcţia creierului, prin inundarea sistemului de recompensă din creier cu dopamină (neurotransmiţător), ce induce sentimentul de plăcere, învăţând şi încurajând oamenii să continue consumul de băutură pentru a se simţi bine. Făcând acest lucru, în timp, pot surveni modificări în judecata unei persoane, în capacitatea de învăţare şi în ceea ce priveşte memoria acesteia, precum şi în capacitatea de a se opri din băut, de a renunţă la alcool”, menţionează dr. Sack.

Consiliul Naţional pentru Alcoolism şi Dependenţă de Droguri susţine că 17,6 milioane de persoane din Statele Unite suferă de abuzul de alcool sau de dependenţă. Aşadar, care sunt efectele asupra copiilor cu părinţi alcoolici?

Alcoolul şi descendenţii

Potrivit dr. Sack, copiii de alcoolici sunt de până la patru ori mai predispuşi să se lupte cu alcoolismul şi abuzul de droguri comparativ cu ceilalţi copii. Dr. Sack menţionează că “ei prezintă, de asemenea, mai multe simptome de depresie, anxietate şi alte tulburări emoţionale şi de comportament.”

De asemenea, un procent estimat de 50% dintre copiii ai căror părinţi sunt alcoolici, se vor căsători cu un alcoolic când ajung la vârstă adultă. Potrivit dr. Sack, genetică explică jumătate din riscul pentru alcoolism.

“Acesta este motivul, cel puţin în parte, pentru care persoanele cu un istoric familial de dependenţă sunt expuşi unui risc crescut faţă de problemele legate de droguri sau de alcool”, spune dr. Sack.

Dr. Sack subliniază că biologia nu este destin: “Mediul, creşterea şi educaţia, precum şi alţi factori formează cealaltă jumătate a riscului de a dezvolta dependenţă şi sunt, cel puţin într-o anumită măsură, sub controlul nostru.” Singură modalitate sigură de a evita dependenţă este abţinerea de la consumul de droguri şi alcool. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, consumul de alcool în exces poate avea atât efecte pe termen scurt cât şi pe termen lung.

Riscurile pe termen scurt ale consumului de alcool asupra sănătăţii:

 • leziuni traumatice accidentale
 • violenţă, inclusiv violenţă asupra partenerului şi rele tratamente aplicate copilului
 • comportamente sexuale riscante, inclusiv sexul neprotejat şi un risc crescut de agresiune sexuală
 • avortul spontan şi naşterea unui copil mort în cazul femeilor gravide
 • intoxicaţii cu alcoolRiscurile pe termen lung asupra sănătăţii în urmă consumului de alcool:
 • demenţă
 • probleme cardiovasculare
 • depresie
 • anxietate
 • sinucidere
 • cancer (gură, gât, esofag, ficat, colon şi de sân)
 • boli hepatice

Cum poate fi ajutat un dependent:

“Dacă cineva drag suferă de alcoolism, sunt şanse că problema să nu se rezolve de la sine”, spune dr. Sack.

El încurajează prietenii şi familia să ia măsuri:

– să aibă o discuţie sinceră cu persoanele care au această problemă despre consecinţele consumului de alcool (probleme de sănătate, condusul autovehiculelor sub influenţă alcoolului, pierderea locului de muncă, divorţul, probleme parentale),
– sublinierea legăturii dintre aceste consecinţe negative şi consumul de alcool, stabilirea unei opţiuni de tratament.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*