Ultimele Știri

Ce este autismul?

Autismul, descoperit pentru prima dată acum 50 de ani, afectează aproximativ un million de persoane din întreaga lume. Autismul este o dizabilitate de lungă durată a creierului care, se pare că, afectează mai mult băieţii decât fetele. Descoperit la timp, persoana cu autism poate fi tratată, astfel încât să se poată apropia de comportamentul normal. Iată care sunt cauzele, simptomele şi tratamentele autismului.

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare a creierului care afectează abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. Semnele autismului apar înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deşi această afecţiune este de multe ori diagnosticată mai târziu. Părinţii se îngrijorează atunci când observă că micuţul nu leagă cuvinte, nici măcar nu încearcă să vorbească şi nu sunt la fel de activi şi implicaţi în viaţa cotidiană şi în activităţile specifice vârstei, aşa cum sunt ceilalţi copii. Copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii şi par surzi, deşi testele de specialitate sunt normale.

Majoritatea copiilor care au autism, în aparenţă sunt normali, din punct de vedere fizic nu diferă foarte mult de cei normali, însă, în ceea ce priveşte comportamentul lor şi modul de a reacţiona în anumite circumstanţe, copiii cu autism sunt foarte diferiţi. Aceştia preferă singurătatea, se joacă singuri, rostesc doar anumite cuvinte, bat din palme mai des decât de obicei, sau produc anumite zgomote sacadate, îşi aranjează lucrurile personale într-un anumit mod şi nu le place să fie mutate, trec de la o stare la alta foarte repede, fără a fi provocaţi: când sunt calmi, când sunt agitaţi. Ei îşi crează o anumită rutină care le oferă siguranţă.

Autismul este o dizabilitate de dezvoltare pe tot parcursul vieţii care afectează modul în care o persoană comunică şi se raportează la altă persoană. Această afecţiune schimbă perspectiva asupra lumii înconjurătoare.
Autismul este o afecţiune spectru, ceea ce înseamnă că, în timp, persoanele cu autism dezvoltă dificultăţi diferite, boala îi va afecta în mod diferit. Unele persoane cu autism sunt capabile să trăiască o viaţă relativ independentă, iar altele vor avea nevoie de un însoţitor toată viaţa. Persoanele cu autism se confruntă fie cu o sensibilitate acută la sunete, atingere, gusturi, mirosuri, lumină sau culori, fie cu o lipsă de reacţie la aceşti stimuli.
Sindromul Asperger este o formă de autism. Persoanele cu sindrom Asperger sunt de multe ori de inteligenţă medie sau chiar peste medie. Ei au mai puţine probleme de vorbire, dar pot avea probleme cu procesarea corectă a informaţiei, probleme de înţelegere.

Diagnosticarea autismului

Autismul nu se poate vindeca. Persoana cu autism poate doar să-şi îmbunătăţească starea, comportamentul faţă de societate. Şi asta, cu mult efort depus de cei din jur şi multă răbdare. Există anumiţi doctori sau terapeuţi care îi învaţă şi îi ajută pe copiii cu autism să se integreze oarecum în societate şi de aceea este important să se înceapă acest tratament cât mai devreme.

Fiecare copil are nevoie de un anumit ajutor, dar cel mai important este să înveţe cum să comunice, pas care este destul de dificil întrucât ei înţeleg cuvintele doar dacă le vizualizează. În acest sens terapeuţii îi învaţă pe copii cum să comunice folosindu-se de imagini. De asemenea, copiii mai sunt învăţaţi cum să se comporte în societate, cum să salute persoanele cu care intră în contact, cum să aştepte la rând şi cum să respecte direcţiile. Unii dintre ei au nevoie de atenţie mai specială cum ar fi : să înveţe să-şi controleze temperamentul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*