Ultimele Știri

Ce condiţii trebuie să îndeplinească R. Moldova pentru a primi banii din România

ciolos filip

Premierul Dacian Ciolos a declarat marţi că Guvernul de la Bucureşti va transmite prima transă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chişinăul va lua măsuri concrete de reformă.

„Înainte de a livra prima transă a acestui acord, ne aşteptam din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voinţa de reformă. Şi i-am spus (premierului moldovean – n.r.) ca în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă transă.

Totodată, România doreşte să îşi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI”, a spus Ciolos la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul de la Chişinău, Pavel Filip.

Pentru a primi ajutor din România autorităţile de la Chişinău trebuie să numească un guvernator la Banca Naţională a Moldovei, să adopte un pachet de legi anticorupţie, şi unul privind legislaţia financiar-bancară. În plus, Guvernul Republicii Moldovei trebuie să se întâlnească şi cu o delegaţie a FMI la Chişinău.

Dacă Republica Modova nu reuşeşte să încheie un nou acord cu FMI, poate intra în colaps financiar. Ţara urma să primească asistenţă financiară rambursabilă, însă Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului spre reexaminare, susţinând că există certitudinea că Moldova va continua programul de reforme.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*