Ce au în comun tinerii jihadiști care terorizează Europa. Un imam din Belgia explică metodele de recrutare ale ISIS

  • Adelina Mitrache
  • 29 martie 2016
  • Externe
stat islamic

În ultimele patru luni, Europa a fost lovită mișelește de teroarea ISIS. Două capitale, Paris și Bruxelles, au ajuns țintele teroriștilor din Statul Islamic.

Mulți dintre ei provin din Molenbeek, un cartier al capitalei belgiene, unde infracționalitatea și șomajul sunt la cote înalte. În schimb, atacatorii de la Charlie Hebdo provin din subrubiile pariziene. Toți au ajuns să se sacrifice într-un război pe care nu îl ințeleg, spun specialiștii în Islam.

Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacurilor din Paris, Salah Abdeslam, curier, autorul atentatului ratat la Stade de France, Saïd și Chérif Kouachi – atac asupra sediului revistei Charile Hebdo, Omar Ismail Mostefai, kamikaze în sala de concerte Bataclan, frații Ibrahim și Khalid Bakraoui, responsabili pentru ultimele atacuri din Belgia, Najim Laachraoui cel care ar fi confecționat bombele pentru atacurile din Paris și Bruxelles. Sunt toți suspecți ca au acționat în numele ISIS în Europa. Ce au însă în comun?

foto 1

Profilele lor au fost analizate cu atenție de specialiștii serviciilor de informații care au căutat elemente comune între toți acești teroriști, iar ceea ce se conturează este, din punctul de vedere al experților, de-a dreptul inspăimântător: sunt europeni de origine musulmană, aflați la a doua sau a treia generație în Europa, care nu au o educație religioasă în adevăratul sens al Islamului și se simt persecutați de societatea în care trăiesc.

Aproape toți acești suspecți au în jur de 30 de ani și s-au născut și au crescut în cartierele de musulmani din Bruxelles și Paris. Erau, ceea ce societatea occidentală consideră, imigranți deja integrați. Au fost însă radicalizați de membrii ai ISIS.

Cei care au venit de curând în Belgia privesc țara care i-a primit cu recunoștință. Așa este Kasim, venit aici acum 15 ani. „Belgia e o țară frumoasă și primitoare și ne-a dat tot”, spune el.

Cei care au crescut în familii deja stabilite acolo văd lucrurile diferit. Încercarea de a vorbi cu ei despre evenimentele din Belgia s-a încheiat cu pietre aruncate spre mașina echipei de filmare.

În inima Molenbeekului, cartierul făcut celebru de către suspecții de terorism, vedem cum arată secția de poliție. E cea mai mare din zonă și pare o enclavă a autorităților, în toată această mare musulmană. E păzită cu arma la vedere iar clădirile de jur împrejur sunt locuite de musulmani.

foto 2

Nemulțumirile celor care trăiesc în aceste cartiere ajung greu la opinia publică. Însă chiar faptul că cetățenii belgieni de origine arabă trăiesc în cartiere izolate de restul cetățenilor, arată că integrarea nu este o reușită.

Dan Dungaciu, expert în securitate, explică: “Defecțiunile, dacă vreți, din sistemul educativ, socio-educativ din Franța și Belgia susțin că nu au reușit să integreze acești tineri pentru că ei sunt mult mai periculoși din cauza Islamului.”

Religia poate reprezenta un ajutor spiritual pentru acești tineri. Numai că ea, spun chiar imamii, nu este predată corect de acești mesageri ai ISIS.

Ahmed Mazhar Nakechbandi, imam: “Întotdeauna drapelul religiei, drapelul credinței este cel mai scurt drum către păcăleală. Se folosesc de religie, se folosesc de Dumnezeu ca să îi păcălească”.

imam

Așa reușesc să atragă tot mai mulți tineri musulmani de partea lor, spun specialiștii. Tinerii ascultă cu urechea plecată, pentru că nu au fost învățați că jihadul înseamnă, de fapt, lupta cu tine însuți împotriva răului.

Steven Moore, expert în contraterorism: „Se susțin între ei, chiar și atunci când au idei diferite pentru lucrurile în care cred. Sunt oameni care te urmează pe tine, liderul, nu ideologia islamică”.

Ce îi deosebește însă de creștinii occidentali, revoltați împotriva societăților de care aparțin?

Dan Dungaciu, expert în securitate: „Când vrei să protestezi împotriva societății tale, nu ai la dispoziție o carte precum Coranul care îți dă un instrument perfect de a te răzbuna pe propria societate. Asta îi face pe tinerii neînchegați musulmani mult mai periculoși decât pe tinerii frustrați, supărați, ai societăților creștine”.

Mijloacele prin care ISIS își caută adepți în lumea întreagă sunt dintre cele mai moderne. De la recrutatorii care se infiltrează în Europa occidentală făcând prozeliți și până la internet, orice variantă este bună atât timp cât dă rezultate. Însă chiar atentatele în sine, prezentate pe posturile de televiziune, reprezintă pentru teroriști un mesaj pentru posibilii adepți.

„Tinerii aceștia furioși ne atacă pentru ceea ce suntem sau pentru ceea ce cred ei că suntem, ori frustrarile lor profunde față de această societate, invocând că, ceea ce facem noi este profund greșit”, spune Dan Dungaciu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *