Ce-ar face românii din Londra dacă Marea Britanie ar ieși din UE?

  • Adrian Marinescu
  • 10 martie 2016
  • Social
protest

Semnele de întrebare ridicate de posibila ieșire a Marii Britanii din UE planează și pe deasupra comunității de români din Regatul Unit. În vreme ce „veteranii‟ au adoptat unghiul de vedere britanic, cei mai noi sunt revoltați și îngrijorați.

Românii nu au apucat să se bucure prea mult de statutul preferențial pe care europenii îl au (încă) în Regatul Unit. Până în 2014, când am primit drepturi egale cu italienii, spaniolii și alții, am fost supuși unor verificări și restricții pe care am învățat să le ocolim românește. La nici doi ani de „libertate” apare posibilitatea retragerii noilor drepturi.

Am vorbit cu câțiva din tinerii români care trăiesc în Londra și am încercat să aflu în ce ape se scaldă, de când cu anunțul făcut de David Cameron, că în 23 iunie, anul acesta, britanicii își vor putea spune părerea în referendum: UE – da ori ba?

Majoritatea nu cred în succesul campaniei de ieșire, dar părerile se împart cam la jumătate când vine vorba de rolul migrației, al identității culturale și al fraudei la ajutoarele de stat. În schimb, chiar și cu prospect de vize, mai toți din cei cu care am vorbit nu ar lăsa Marea Britanie pentru un alt stat.

a

Alina a venit în Anglia cu viză în 2003. Contabila de 34 de ani spune că îi înțelege perfect pe britanici când spun că vor ieșirea.

VICE: Unde au dreptate susținătorii Brexit-ului?

Alina: Prea mulți străini au venit aici și trăiesc fără să se integreze, nu încearcă să se adapteze și își păstrează identitatea culturală pe de-a-ntregul. Au apărut și oportuniști. Mulți care fentează sistemul, mulți infractori. Nu te mai simți în siguranță pe stradă, nu te mai simți ca în Marea Britanie. Cultura britanică se pierde încet-încet.

Migranții ar trebui să absoarbă cultura în care ajung?

Dacă ai emigrat într-o țară atunci adaptează-te la cultura de acolo. Acum 13 ani era altfel. Chiar întâlneai englezi în viața de zi cu zi și învățai să preiei din valorile lor. Acum, nici măcar șansa să înveți limba engleză n-o mai ai, auzi doar accente și diverși oameni care nu vor să învețe limba și o pocesc. Mai sunt câteva zone neatinse, dar acolo nu-ți permiți să locuiești. Eu mi-am dorit să emigrez în Marea Britanie, nu în Africa sau Orientul Mijlociu.

Cine încearcă să profite de sistemul britanic?

Non-europenii profită de statutul de azil politic, europenii de ajutoarele de stat. Care e motivația emigrantului? Vrei să pleci dintr-un stat corupt, vrei să trăiești ca cetățean cu șanse egale? OK. Dar motivele astea s-au distorsionat și au scos la iveală pe cei care emigrează pentru a trăi pe spinarea statului.

Radu are 32 de ani și lucrează ca taximetrist de patru ani în Regat. El spune că accesul la beneficii trebuie să fie redus pentru toate națiile în afară de britanici, pentru a nu pune un grup de migranți deasupra altora.

VICE: Ce spun britanicii despre referendum?

Radu: Britanicii get-beget nu dau șanse campaniei pro-ieșire. Deunăzi am dus un bătrân englez la Institutul de Fizică și îmi spunea că ar fi o mare tâmpenie să iasă din UE. Altul mi-a zis că dacă s-ar vota ieșirea, el și-ar face bagajele și ar pleca din țara lui. Cei educați înțeleg mai bine importanța UE.

Ce crezi că-i poate face pe britanici să voteze pro-ieșire?

S-ar putea ca argumentul cu ajutoarele de stat să îi convingă. Adică sunt foarte mulți care vor vota să iasă pentru că le-a intrat în cap că vin alții să le ia beneficiile. Și englezilor le plac beneficiile, n-ar vrea ei să piardă în favoarea migranților. Ca și la noi, unii dintre ei n-au multe-n cap, dar au drept de vot și pot fi manipulați ușor.

Cum sunt văzuți românii în Regat?

O grămadă care vin aici aplică pentru ajutor social de cum au pășit în UK. În plus, ai noștri strică imaginea exact în zonele centrale și turistice cu cerșitul. Și vin tot mai mulți, e plină Anglia de români. De fiecare dată când vorbesc cu cineva și mă întreabă de unde sunt, imediat îmi spun că au cel puțin un coleg din România.

Pentru Adelina, asistent social, Brexit-ul ar ar avea efecte negative pe termen lung. Tânăra de 29 de ani se gândește să aplice pentru rezidență permanentă, pentru a evita eventualele complicații aduse de ieșire.

VICE: În ce tabără ești?

Adelina: Nu îmi doresc un Brexit. Nici în prezent nu e ușor să fii european în UK, mie mi-a luat aproape un an să obțin cardul de asistent social, pe baza studiilor din România. N-aș vrea să-mi imaginez mai multă birocrație decât atât.

Profită imigranții de statul britanic?

Tot circulă prin media informația că se profită de ajutoarele de stat. Eu nu știu vreun caz în mod direct. Dar n-aș susține ideea să stai pe beneficii când poți munci. E una să ai nevoie și alta să minți. Nu cred că imigrația e așa o mare problemă pentru statul britanic. Ba chiar cred că îi ajută. Joburile alea murdare pe care nu vor să le facă mulți, imigranții le fac. Lucrează mult și pe bani puțini. Un român poate să lucreze și de două și de trei ori mai mult decât un britanic.

Maria lucrează în retail și a venit la Londra acum trei ani și jumătate. Absolventă de studii economice, ea spune că, dacă ar fi britanic, ar vota pro-ieșire.

VICE: Cum veți fi afectați de Brexit?

Maria: În afară de schimbările birocratice nu cred că vom fi afectați în mare măsură. Deocamdată incertitudinea mă îngrijorează, dar nu cred că dacă s-ar vota ieșirea, migranții ar fi discriminați. Până acum eu nu am fost tratată diferit sau într-un mod care să mă deranjeze.

Cum ți se par motivele pro-ieșire?
Problema lor nu cred că este migrația sau sistemul de ajutoare de stat, ci faptul că li se spune ce să facă. Din punctul ăsta de vedere îi înțeleg, ei au mai multe de pierdut decât de câștigat. Partea economică nu ar suferi foarte mult – sunt țări din Europa care se descurcă foarte bine și în afara uniunii.

Deci imigrația nu e așa o mare problemă față de cum e prezentată?
E și asta o problemă, dar nu cea mai mare. Se plâng că „they took our jobs‟, dar Londra nu ar funcționa fără migranți. Cred că o impunere de cote de refugiați îi deranjează mai tare.

Citește mai mult pe VICE.COM

loading...

One thought on “Ce-ar face românii din Londra dacă Marea Britanie ar ieși din UE?

  1. David Cameron nu a lovit la intamplare in romanii veniti la munca aici, stia ca autoritatile din tara nu ne vor tine partea si a fost usor de dat exemplu pt poporul lui. El incearca sa determine pe englezi sa voteze ramanerea Angliei in UE, dar nu ca i-ar pasa asa mult de ei, mai mult i pasa de el si investitorii din Anglia care o parte va pleca si el va pierde scaunul de premier….si se pare ca regina e de partea iesirii Marii Britanii din UE..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *