Ultimele Știri

CCR: Hotărârea Senatului în cazul Şova NU este constituţională. Votul în cazul Șova ar trebui reluat

Sova

Curtea Constituțională a României a decis că hotărârea Senatului de a respinge cererea de arestare a parlamentarului Dan Şova este neconstituţională. Judecătorii au analizat astăzi sesizarea PNL prin care preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că s-a folosit de un articol neconstituţional pentru a-l scăpa pe parlamentarul Dan Şova de arestare.

Conform procedurilor, votul în cazul lui Dan Șova ar trebui reluat, astfel acesta ar putea ajunge în spatele gratiilor. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că instituția pe care o conduce se va conforma deciziei CCR. La această oră la Senat are loc o ședință de urgență pentru a se discuta situația unică în istoria acestei instituții din ce în ce mai pătată de personaje penale. 

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Șova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului.” – a decis Curtea Constituțională a României.

Dan Şova, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Cercetările preliminare ale DNA arată că fostul ministru a încasat sute de mii de euro pentru înţelegeri prin care statul a fost prejudiciat cu 71 milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro. Dosarul a pornit de la mai multe sesizări ale ANAF în care era pomenit şi numele lui Victor Ponta. La începutul anului 2014, Inspecţia Judiciară a CSM a anunţat că Victor Ponta are două dosare la DNA privind achiziţiile de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Surse judiciare au declarat că o parte din bani primiţi de Dan Şova de la Turceni şi Rovinari ar fi ajuns şi la Victor Ponta, mai exact la cabinetul de avocatură al acestuia care a prestat servicii de consultanţă pentru cabinetul lui Şova.

„La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, neștampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Șova Dan-Coman și de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziții și audieri.

În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni.

Concret, în urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale.

Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan-Coman, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general.

Plăsmuirea conținuturilor celor 11 procese-verbale de către Șova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracțională prin care s-a încercat inducerea și acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate.” – îl acuză procurorii DNA pe senatorul Dan Șova.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*