Ultimele Știri

CCR concurează cu DNA! Infractorii nu mai pot turna

colaborare cu procurorii

Curtea Constituțională le-a pus gând rău infractorilor care beneficiază de înțelegeri cu procurorii. Conform deciziei privind excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/2002, infractorii nu mai pot beneficia de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

În ultima perioadă majoritatea inculpaților din marile dosare de corupție au decis să colaboreze cu anchetatorii pentru a beneficia de prevederile Art. 19, astfel ei și-au trădat colegii de infracțiuni. Odată cu publicarea acestei Legi în Monitorul Oficial, infractorii vor primi pedepse integrale, fie că vor colabora sau nu cu organul de anchetă.

Excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/2002 privind protecția martorilor, potrivit cărora: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit.a) pct.1, şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”

Prevederile Articolului 19
Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1 și 2, și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță sau facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Articolul 2

În prezenta lege termenii și expresiile de mai jos au următorul înțeles:
a) martorul este persoana care se află în una dintre următoarele situații:
1. are calitatea de martor, potrivit Codului de procedură penală, și prin declarațiile sale furnizează informații și date cu caracter determinant în aflarea adevărului cu privire la infracțiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârșirea unor astfel de infracțiuni;

2. fără a avea o calitate procesuală în cauză, prin informații și date cu caracter determinant contribuie la aflarea adevarului în cauze privind infracțiuni grave sau la prevenirea producerii unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârșirea unor astfel de infracțiuni ori la recuperarea acestora; în această categorie este inclusă și persoana care are calitatea de inculpat într-o altă cauză;

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*