Ultimele Știri

CCR aruncă în aer dosarele aflate pe rol! SRI nu e organ de cercetare, nu poate face interceptări

curtea constitutionala

Curtea Constituțională aruncă în aer dosarele aflate pe rol. Decizia privind interceptările realizate de SRI pentru serviciile interne de anchetă se va aplica și pentru cauzele aflate deja pe rolul instanțelor, se arată în motivarea evazivă, publicată azi de Curtea Constituțională.

Dosarele care au fost deja soluționate nu sunt afectate, potrivit motivării. SRI nu e organ de cercetare penală, nu poate organiza interceptări, se mai arată în motivare.

Dispoziţiile Codului de procedură penală nu precizează exact care sunt organele care intră în categoria „altor organe specializate ale statului”, dar care, totuşi, pot efectua supravegherea tehnică, conform art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, alături de procuror, de organele de cercetare penală şi de lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei. Se susţine că sintagma criticată dă posibilitatea Serviciului Român de Informaţii să efectueze acte de procedură în cadrul procesului penal, prin interceptarea şi înregistrarea de convorbiri în cauzele penale. Se arată că aceste serviciile secrete ale statului nu sunt organe de urmărire sau de cercetare penală, nefiind prevăzute, ca atare, în Codul de procedură penală”, se arată în motivare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*