Ultimele Știri

CCR a declarat legea cartelelor pre-pay neconstituțională

În urma deciziei Curţii Constituţionale a României, legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay a fost declarată neconstituţională în ansamblu. Hotărarea a fost luată de către judecătorii constituţionali cu majoritate de voturi.

Această lege, care a fost adoptată în urmă cu trei luni în Parlament îi obliga pe utilizatorii de cartele preplătite cât şi persoanele care doresc să se conecteze la rețelele de internet publice să se legitimeze. Datele personale ale acestora ar fi trebuit să fie stocate de către companiile care furnizează astfel de cartele timp de 6 luni. Curtea Constituțională consideră că această lege nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date.

Totodată, judecătorii au luat în calcul şi excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, pe raţiuni legate, între altele, de ocrotirea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, a transmis, Curţii Constituţionale (CC) punctul de vedere al instituţiei referitor la criticile aduse de Avocatul Poporului la adresa Legii privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, spunând că acestea sunt nefondate.

De asemenea, şeful SRI, G. Maior consideră că  „lipsa unei legislaţii care să permită identificarea teroriştilor ce folosesc cartele telefonice pre-plătite este o vulnerabilitate majoră.”

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on CCR a declarat legea cartelelor pre-pay neconstituțională

  1. chiar nu va dati seama ca e incercarea disperata a bancilor de a da de datornici

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*