Cazul sclavagismului din Argeş: Un număr de 14 persoane din cele arestate primeau ajutoare sociale

  • Adelina Mitrache
  • 20 iulie 2016
  • Social
sclav arges

Un număr de 14 persoane din cele 38 arestate în cazul de sclavie de la Berevoeşti primeau ajutoare sociale, acestea beneficiind de sume cuprinse între 250 şi 500 de lei lunar pentru că erau „foarte sărace”

În urma verificării făcute de Prefectura Argeş în cazul dosarelor întocmite de către Primăria comunei Berevoeşti pentru persoanele care beneficiază de ajutoare sociale, s-a constatat că mai multe persoane dintre cele arestate preventiv primeau bani de la stat, argumentul fiind acela că sunt „foarte sărace”.

„În urma verificării Corpului de control al instituţiei noastre, nu am ajuns să avem deocamdată rezultatele finale, însă vă pot spune că au fost întocmite opt dosare, 14 persoane dintre cele 38 care se află în acest moment în arest primeau ajutoare sociale. Unele dintre ele chiar de mai mulţi ani. Cuantumurile de care beneficiau financiar respectivele persoane variază între 250 şi 500 de lei lunar”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Tribunalul Argeş a emis, săptămâna trecută, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele a 37 dintre 38 de inculpaţi din dosar, iar Maria Furdui, o femeie în vârstă de 52 de ani, a primit arest la domiciliu, fiind dependentă de dializă, iar marţi, Curtea de Apel Piteşti a respins contestaţiile inculpaţilor din dosar la arestarea preventivă.

În urmă cu o săptămână, 40 de percheziţii au avut loc în satul Gămăceşti din comuna Berevoeşti, judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori. Anchetatorii susţin că, din 2008 şi până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale care au recrutat zeci de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu poată fugi.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *