Ultimele Știri

Cazul Assange explodează! Fondatorul Wikileaks, reținut în mod abuziv

O comisie a ONU a hotărât că fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost „reținut în mod arbitrar”, potrivit unor informații obținute joi de BBC.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012 pentru a evita extrădarea sa în Suedia cu privire la acuzațiile de abuzuri sexuale pe care el le neagă.

Mai devreme, el a scris pe Twitter că va accepta să fie arestat în cazul în care comisia ONU se va pronunța împotriva lui, însă a cerut ca mandatul de arestare să fie invalidat dacă decizia va fi în favoarea sa.

Poliția din Londra a afirmat că Assange va fi oricum arestat dacă va părăsi ambasada și că mandatul de arestare pe numele său rămâne valabil.

În 2014, Assange s-a plâns la ONU că a fost „reținut în mod arbitrar” pentru că nu poate părăsi ambasada fără să fie arestat.

Grupul de lucru al ONU privind detenția arbitrară urmează să anunțe vineri rezultatele investigației sale în acest caz. Comisia sa de experți în domeniul juridic a strâns dovezi din Marea Britanie și Suedia.

Deși BBC susține că această comisie ONU s-a pronunțat în favoarea lui Assange, Wikileaks a afirmat că așteaptă confirmarea oficială.

Decizia comisiei ONU nu va avea nicio influență asupra acțiunilor autorităților britanice și suedeze, iar Ministerul de Externe din Marea Britanie a afirmat că are încă obligația de a-l extrăda pe Assange.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*