Ultimele Știri

Câţi ruşi au murit în conflictul ucrainean

razboiul din ucraina

Implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei este evidentă sau simţită, însă nimeni nu are dovezi sau îi este frică să vorbească despre soldaţii-fantomă care luptă în Donbas. Atenţionările occidentului sunt echitabile laşităţii, în timp ce asasinarea lui Boris Nemţov a îngheţat şi cele mai fragile voci independente ruseşti.

Peste două săptămâni se împlineşte un an de când a izbucnit conflictul în Donețk și Lugansk, care încă mai continuă.  Se mai înregistrează câteva focuri de arme lansate pe timp de noapte, însă cu pierderi infime.

Bilanţul de până acum arată că au fost uciși 6.083 de oameni, iar 15.397 au fost răniți, conform ultimelor informaţiilor publicate de ONU. Civili, nu militari. La aceştia se adaugă cei 1.549 de soldaţi ucraineni morţi pe câmpul de luptă, anunţaţi de preşedintele Petro Poroşenko, alături de alţi peste 3.000 de răniţi.

De cealaltă parte a baricadei cifre exacte nu există, doar estimări. De fapt, nici nu se ştie care e cealaltă parte angrenată în război, fiindcă separatiştii din zona Donbas nu au o identitate. Tot ce se ştie e că sunt susţinuţi din umbră de către ruşi. Armament, logistică, soldaţi au trecut frontierele necontrolate de autorităţile legale de la Kiev şi au susţinut războiul din estul Ucrainei.

Armata-fantomă a Rusiei pe teritoriul ucrainean s-a făcut simţită în bătăliile de la aeroportul din Doneţk şi la Debaliţevo, pentru ca mormintele necunoscute din noile cimitire ivite în spaţiul controlat de separatişti sau în imediata apropiere de graniţa ucraineană să lase multe semne de întrebare.

Câţi ruşi au murit în conflictul ucrainean şi de ce?

Bloggerul rus Oleg Iarciuk a alcătuit o agendă a operaţiunilor militare în care au fost implicaţi militarii ruşi, iar conform datelor estimate de acesta, ar fi 7627 de morţi, 6078 de răniţi şi 3359 de soldaţi din Rusia dispăruţi. Aceste cifre se apropie de estimările serviciului de presă ATO, care anunţă peste 8 mii de militari ruşi decedaţi pe frontul din Ucraina.

Despre aceste chestiuni, Kremlinul tace. Mamele şi rudele celor morţi sunt recompensaţi şi ameninţaţi să nu divulge nicio informaţie. Au încercat jurnaliştii de la Vice News să pătrundă în interiorul poveştilor unor militari ruşi care au fost trimişi la luptă în estul Ucrainei, însă s-au lovit de barierele libertăţii de exprimare.

Când vorbim falsa libertate de exprimare din Federaţia Rusă ne gândim la asasinarea opozantului lui Vladimir Putin lângă porţile Kremlinului. Întâmplător sau nu, Boris Nemţov pregătea un raport despre rolul Rusiei în conflictul din Ucraina. Colegul acestuia, Ilia Iașin, a oferit, ieri, mai multe detalii despre dosarul cu pricina, în care Nemţov a avut drept surse rude ale soldaților ruși uciși în Ucraina, care i s-au adresat cu rugămintea de a face presiuni asupra Ministerului Apărării pentru a le plăti compensația de trei milioane de ruble pentru fiecare soldat ucis. Altfel spus, circa 50.000 de euro costă viaţa unui rus.

Давайте я расскажу, как идет подготовка доклада Немцова «Путин. Война». Мы работаем по плану и в скором времени надеемся…

Posted by Ilya Yashin on 30 martie 2015

 

Motivele implicării armatei, din nou, roşii sunt cât se poate de clare:

  1. Pentru a destabiliza Ucraina
  2. Pentru a îngreuna parcursul european al vecinilor noştri
  3. Pentru a speria Occidentul
  4. Pentru a demonstra Americii că mai există o altă putere militară criminală
  5. Pentru a compensa durerea dezmembrării Uniunii Sovietice

Totuşi, ce îl motivează pe soldatul rus să fie cobaiul Kremlinului, vom afla mâine, într-un alt articol despre acelaşi subiect.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*