Câți bani se cer de la copii pentru 8 Martie la o școală din Focșani?

8 martie

„Trebuie să aduceți luni 30 de lei! pentru 8 Martie.” Articolul 9 din Legea Educației Naționale spune că învățământul de stat este gratuit, însă numai pe hârtie. Altfel nu se explică de ce copiilor li se cer bani pe față, prin solicitări imperative, scrise pe table din sala de clasă, relatează Ziarul de Vrancea.

Un participant la olimpiada de limbă  franceză organizată astăzi la Școala “Ștefan cel Mare” din Focșani a fotografiat acest anunț pe tabla unei săli de clasă, acolo unde învață în schimburi două clase, una de la învățământul primar și cealaltă de gimnaziu, după amiaza.

Nu este corect sa ceri de la elevi, ei nu sunt salariați și în plus este o sumă destul de mare. Dacă sunt vreo 20 în clasă, vă dați seama cât se strânge? La un moment dat a venit o profesoară, a văzut ce scria și a căutat repede un burete să șteargă”, ne-a spus elevul cu spirit critic. 

Este bine de  știut că legea interzice colecta de bani în acest mod dar și implicarea elevilor în strângerea fondurilor pentru școală sau în beneficiul cadrelor didactice. Solicitarea afișată pe tabla clasei este așadar ilegală. În plus, Ministrul Educaţiei a precizat că fondul clasei ar trebui să se strângă doar prin asociaţiile de părinţi.

Cazul de la Școala Ștefan cel Mare este unul singular sau asta este o regulă în învățământul local? Vi s-au cerut bani pentru cadouri de 8 Martie pentru cadrele didactice?

loading...

3 thoughts on “Câți bani se cer de la copii pentru 8 Martie la o școală din Focșani?

  1. De ce nu se recunoaște ca aceasta practica e peste tot în mediul urban, la grădinițe și primar – în special. Sumele cerute sunt de la 20-100 roni, în funcție de pretențiile scolii. Uneori inițiativa o are un părinte care este și contabilul clasei sau, mai rău, dirigintele-invatator. E o practica comunista și nu ne vom dezobișnuit de ea decât dacă se aplica amenzi și de o parte și de alta. Mai grav ca în unele scoli nu se mai cumpără cadouri sau flori, se dau banii in plic sau, mai nou, se da cadou un card de cumparaturi.

  2. foarte multa lume atotstiutoare ,aici pe internet. dar dragi oameni o culegere un caiet special este obligat profesorul sa il ia din propriul salariu si asa de mizerie? atunci toti parintii angajati cumpara la locul de munca toate cele necesare serviciului pe care il presteaza?

  3. E trist ca o interpretare prea rigida a lucrurilor care se petrec in scoala ajung sa afecteze educatia propriu zisa. Exista lectii in care vorbim despre cum ne comportam la o aniversare(gesturi , tinuta vestimentara, etc.), dar se pot interpreta ca se face aluzie la o anumita pretentie din partea dascalului .Cum sa faci educatie antreprenoriala daca transformam simpla joaca de a vinde un flesculet ( un martisor , de exemplu) daca totul se intoarce ca un bumerang impotriva dascalului ? E trist , dar nu exista un hotar intre abuz si toleranta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *