Câți bani cheltuie lunar românii pe băuturile alcoolice

  • Nicoleta Ungureanu
  • 19 iulie 2016
  • Social

O persoană cheltuie, în medie,  7,4 lei lunar pe băuturi alcoolice, conform unui studiu realizat pentru anul trecut, de către Institutul Național de Statistică (INS). Cea mai apreciată dintre băuturi este berea, într-o lună, o persoană consumând 1,167 litri de bere.

Potrivit datelor INS, o persoană a consumat, în medie lunar, 0,233 litri de vin (1,85 lei), 1,167 litri de bere (4,34 lei) și 0,038 litri de țuică și rachiuri naturale (0,67 lei). Din punct de vedere al categoriilor de consumatori, cea mai mare cantitate de băuturi alcoolice a fost consumată de salariați, respectiv 1,614 litri, fiind urmați de pensionari cu 1,406 litri, conform Agerpres,

Cel mai redus consum de băuturi alcoolice s-a înregistrat la șomeri, respectiv 1,111 litri lunar/persoană (4,84 lei).

Pe de altă parte, în ceea ce privește consumul de apă minerală și alte băuturi nealcoolice, consumul mediu lunar a fost de 4,260 litri, cheltuind, în medie, 6,56 lei lunar.

”O altă componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuință. Acesteia i s-a alocat 22,1% din cheltuielile de consum, cea mai mare parte a acestora fiind absorbită de consumul de utilități necesare funcționării și încălzirii locuinței (apă, energie electrică și termică, gaze naturale și alți combustibili), care presupune cheltuieli în mare măsură obligatorii pentru gospodării (17,9%). În schimb, cheltuielile implicate de dotarea și întreținerea locuinței au o pondere mult mai scăzută (4,2%). Următorul loc în ordinea determinată de volumul resurselor alocate a fost ocupat de cheltuielile pentru băuturi alcoolice și tutun (7,8%) și cheltuielile pentru transport (6,3%). Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate și mai ales cele pentru educație înregistrează un nivel scăzut, în special din cauza faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice de care aceștia beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit”, informează INS.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *