Ultimele Știri

Cât plăteşti în 2015 pentru o cerere de divorţ

Cei care doresc să divorțeze în acest an, trebuie să plătească taxe judiciare mai mari decât anul trecut. Taxa judiciară de timbru diferă în funcție de motivul pentru care se introduce în instanță o cerere de divorț.

Reglementările referitoare la taxele judiciare de timbru au fost schimbate în urma intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2003 și cu această ocazie, tarifele aplicabile în cazul cererilor de divorț au fost majorate.

Conform actului normativ, tarifele diferă în funcție de motivul pentru care se introduce în instanță o astfel de cerere. Prin urmare, divorțul poate să aibă loc:

  • prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;
  • atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  • la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani;
  • la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Atunci când cererea de divorț se face prin acordul soților, la solicitarea ambilor sau a unuia dintre ei acceptată de celălalt, taxa de timbru este de 200 de lei.

Taxa este de doar 100 de lei atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt vătămate în mod grav și nu se mai poate continua căsătoria, precum și atunci când cererea se introduce la solicitarea unuia dintre soți, în urma unei separări care a durat minimum doi ani.

Dacă divorțul se face la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibila continuarea mariajului, taxa de timbru este de 50 de lei.

Tot cu 50 de lei este taxată și cererea referitoare la acordarea despăgubirilor sau pentru stabilirea prestației compensatorii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*