Cât de mult sunt taxați românii pentru munca depusă. România are a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaților din UE

  • Nicoleta Ungureanu
  • 2 august 2016
  • Economie

România taxează agresiv munca depusă de angajați, fiind țara cu a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaților din UE, după Franța, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia și Italia, conform Profit.ro.

Taxele aplicate de statul român salariaților concurează cu cele ale țărilor cu o economie bogată, deși țara noastră are cel mai scăzut salariu mediu, alături de Bulgaria.

Cu toate acestea, deși salariul complet mediu anual al unui român (cu toate contribuțiile) este cu 1.248 euro mai mare decât al unui bulgar, câștigul  net se subțiază drastic, rămânând doar 50 euro în plus.

Datele reies din studiul „Povara impozitării pentru angajatul mediu” al Institut Economique Molinari, publicat la sfârșitul lunii trecute.

Deși România are al doilea cel mai mic salariu mediu, surclasând doar Bulgaria, aplică a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaților din UE, după Franța, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia și Italia.

Angajații bulgari se bucură de o sumă mai mare din munca lor decât românii pentru că statul vecin impune o povară a taxării cu 10 puncte procentuale sub cea din România.

În vreme ce salariul complet anual, cu toate taxele angajatului și al angajatorului, din România ( de 7.157 euro) este cu 1.248 euro mai mare decât în Bulgaria, salariul în mână pe care îl primește angajatul român ( de 3.758 euro) este cu doar 50 de euro peste cel al unui bulgar. Statul român ia cu 1.200 de euro mai mult prin impozitare decât țara de la sud de Dunăre, conform Profit.ro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *