Ultimele Știri

Cât de mult protejează România drepturile minorităților naționale

României își asumă ferm angajamentul pentru promovarea și protejarea drepturilor persoanelor aparținând celor 20 minorități naționale de pe teritoriul țării noastre, susține Ministerul Afacerilor Externe. Acesta salută marcarea, la 18 decembrie, a Zilei Minorităților Naționale.

„Respectul pentru diversitatea culturală și dialogul intercultural, ca principiu de bază al politicilor în domeniul minorităților, reprezintă, în realitate, respectul pentru valori esențiale ale democrației și fundamentul oricărei societăți multiculturale care permite crearea condițiilor pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităților distincte”, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres.

MAE arată că, de-a lungul timpului, România a reușit să dezvolte, cu implicarea membrilor minorităților naționale ce locuiesc pe teritoriul său, un sistem de protecție a drepturilor acestora, care asumă și depășește standardele internaționale în domeniu.

„Acest sistem a contribuit semnificativ la protejarea și promovarea identității culturale, lingvistice sau religioase a persoanelor aparținând minorităților naționale din România, fapt relevat pe deplin de analizele diferitelor mecanisme de monitorizare, constituite în baza convențiilor relevante ale Consiliului Europei”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că România promovează activitățile culturale care pun în valoare identitatea minorităților naționale, acordând finanțări substanțiale prin organizațiile reprezentative ale acestora.

„Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și să susțină un nivel înalt al standardelor internaționale de protecție a identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a acestora, inclusiv în privința comunităților românești din afara granițelor țării”, se mai precizează în comunicat.

Ziua de 18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităților Naționale din România prin Hotărârea Guvernului nr. 881 din 9 decembrie 1998. Pe 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Declarația cu privire la drepturile persoanelor ce aparțin minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*