Ultimele Știri

Cât contribuie prostituţia, drogurile şi contrabanda la formarea PIB-ului?

Începând de la 8 octombrie, drogurile, tutunul şi prostituţia au fost introduse oficial în economie, Institutul Naţional de Statistică menţionând că ele contribuie anual cu 1,7 miliarde de lei la formarea Produsului Intern Brut (PIB). Conform calculelor şi estimărilor specialiştilor de la statistică, aproximativ 180 milioane de lei au fost cheltuite de către români şi  de către turiştii străini pe prostituate în 2013.

Formula de calcul a celor de la INS ţine cont de preţul mediu, numărul de zile lucrate şi numărul zilnic de clienţi. Potrivit INS, în Bucureşti o prostituată de la colţul străzii cere în medie 75 de lei, are zilnic 4 clienţi şi produce anual 20.000 de euro, în timp ce una de hotel produce 46.000 de euro anual, cu un tarif mediu de 300 de lei şi cu 3-4 clienţi pe zi. Însă, INS afirmă că nu poate divulga numărul total de prostituate.

În ceea ce priveşte consumul de droguri, specialiştii INS nu pot declara numărul de utilizatori, însă aportul acestuia la PIB este de aproximativ 750 de milioane de lei. Conform statisticilor, în 2012 s-au consumat peste 2 tone de heroină, 745 de kilograme de marijuana, haşiş şi cocaină şi 656.000 de pastile de amfetamine şi ecstasy.

O contribuţie de 860 milioane de lei la formarea PIB-ului o are contrabanda cu tutun şi alcool.

Publicarea acestor informaţii poate contribui la stabilirea bugetelor instituţiilor care se ocupă de combaterea consumului de droguri şi pentru viitoarele proiectele legislative privind statutul legal al prostituţiei în România. Introducerea acestor date în PIB s-a realizat la cererea Uniunii Europene.

cat-valoreaza-prostitutia-drogurile-si-contrabanda-in-economia-romaniei-formula-matematica-a-sexului-pe_2

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*