Cât armament a trimis oficial România în zona Siriei. Valoarea s-ar ridica până la 81 de milioane de euro

  • Nicoleta Ungureanu
  • 29 iulie 2016
  • Social

Din România ar fi plecat, în perioada 2012-2015, armament în valoare de 81 de milioane de euro către patru state din Orientul Mijlociu, care ar fi alimentat mai departe, uneori cu intervenţia directă a Comandamentului de Operaţiuni Speciale al SUA, părţi combatante în conflictul din Siria, conform anchetei realizată de OCCRP şi Balkan Insight, organizaţii internaţionale de jurnalism de investigaţie.

Ancheta prezintă documente privind transporturi de armament şi muniţie ale SOCOM care au plecat în 2015 din portul Constanţa către portul Aqaba din Iordania, documentele nearătând însă provenienţa armamentului.

În documentele oficiale publice din România, exporturile de armament românesc către Turcia, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite se ridică în perioada respectivă la doar aproximativ 39 de milioane de euro, conform Gândul.info.

După publicarea datelor conform cărora din România ar fi plecat armamaent în valoare de 81 de milioane, reprezentanţi ai OCCRP au explicat că suma de 81 de milioane de euro se referă la valoarea totală a licenţelor de export de armament date de România în perioada 2012-2016 (trimestrul I), nu la valoarea armamentului exportat propriu-zis.

Armamentul românesc pleacă la export „în urma unei analize riguroase şi numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate şi de autorităţile competente din ţările de destinaţie”, conform MAE.

Cu toate acestea, documentele oficiale ale ANCEX, autoritatea care reglementează exporturile de armament ale României, arată că în perioada 2012-2015, către Turcia, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt mult mai mici de 81 de milioane de euro, ridicându-se doar la aproximativ 39 de milioane de euro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *