Ultimele Știri

Cât ajungi să plătești lunar cheltuieli asociate cardului de salariu. Diferențe uriașe între bănci

Majoritatea clienților băncilor nu cunosc costurile asociate cardului de salariu sau consideră că sunt nesemnificative, deși pe piața românească există diferențe majore între cele mai mari bănci la acest capitol.

Cardul de salariu, ca produs financiar, reprezintă o categorie pentru care nivelul de implicare a clientului este destul de redus. Cel mai des este negociat / furnizat de angajator, iar produsul și beneficiile sale sunt luate de bune, exact așa cum sunt oferite.

Cei mai mulți clienți nu cunosc costurile asociate sau consideră că sunt nesemnificative (comisioane totale de 2-3 lei), astfel că dau dovadă de un comportament de inerție, greu de modificat în lipsa unor beneficii relevante și diferite, arată un studiu GfK.

Comisioanele sunt foarte importante pentru români în alegerea băncii pentru cardul de salariu. De asemenea, sunt percepute numeroase bariere în legătură cu acest produs financiar – comisioane de extragere, interogare sold, chitanță la extragere, internet banking, alertă SMS, administrare cont, dobândă pentru descoperitul de cont (overdraft), potrivit studiilor GfK.
Pe lângă taxele de administrare, un alt factor, mai dificil de conștientizat, îl reprezintă costurile operaționale. O analiză comparativă realizată de ING Bank, a costurilor legate de contul și cardul de salariu la primele bănci din România ca număr de clienți, arată diferențe semnificative între aceste bănci ca și costuri lunare pentru un client în cazul unui profil tranzacțional mediu.  

Costurile lunare asociate cardului de salariu

Costurile lunare pentru un client variază de la:

2 lei pentru ING Bank și Unicredit,

11 lei pentru BCR,

17 lei pentru Banca Transilvania,

26 lei pentru Raiffeisen Bank,

31 lei pentru BRD, conform calculelor ING Bank, pe baza informațiilor disponibile pe website-urile băncilor, pentru un profil tranzacțional mediu, care ia în calcul retrageri de la alte ATM-uri, retrageri de la ATM-uri proprii, plăți interbancare și intrabancare, încasări interbancare și intrabancare, internet banking, administrarea cardului și a contului.  

Profilul mediu a fost stabilit de ING ca medie de portofoliu (câte tranzacții face un client, transferuri etc) și completat cu comisioanele fiecarei bănci.

Profilul tranzacțional mediu realizat de ING pentru calculul costurilor lunare vizează administrare cont și card, internet banking, o încasare intrabancară de 2.000 lei, 0,7 încasări interbancare de 1.000 lei, 0,8 plăți intrabancare de 860 lei, 0,16 plăți interbancare de 1.400 lei, 1,5 retrageri de 640 de lei de la ATM propriu și 0,3 retrageri de 240 lei de la ATM-ul altei bănci.  

Pentru deschiderea contului, cele șase bănci nu percep comisioane, administrarea contului este taxată de BRD cu 4,2 lei și de Raiffeisen cu 2,5 lei, celelalte bănci având taxa 0 în cazul veniturilor recurente.

Pentru internet banking, costul lunar al clientului este 0 în cazul ING Bank, de 1 leu în cazul BT, 0 lei la Unicredit (digipass – 15 euro), 3 lei la BCR, 4 lei la Raiffeisen și 4,5 lei la BRD.  

Pentru serviciul de mobile banking, costul lunar este de 4 lei la BT, 4,5 lei la BRD și 0 lei în cazul celorlalte patru bănci, pentru serviciul de alerte prin SMS costul lunar este la ING – 4 lei, la BCR – 5 lei plus 0,8 lei/SMS pentru ce depășește 25 de SMS-uri, la BT – 5 lei, Unicredit – 0,2 euro/SMS, BDRD – 2 lei plus 0,9 lei/SMS, pentru emitere card exista costuri doar la BCR – 10 lei și la BT – 15 lei pentru cardul contactless (0 lei pentru chip card), pentru administrare card costul este de 0 lei la ING Babk, 0 lei la BCR pentru carduri Mastercard și 1,5 lei pentru VISA, 0 lei la BT, 8 lei la BRD, 10 lei la Raiffeisen.  

Pentru retragerile de la ATM-ul propriu, costurile sunt 0 în cazul ING, BCR, BT, Unicredit, respectiv de 0,2% (minimum 0,9 lei) la BRD și 0,2% (minimum 0,2 lei) la Raiffeisen, iar la retragerile de la ATM-urile altor bănci costurile sunt la ING – 5 lei, BCR – 1%, minimum 15 lei, la BT – 0,5% plus 2,5 lei, Unicredit – 1% plus 2,5 lei (minimum 5 lei), BRD – 1% plus 5 lei, Raiffeisen – 1% plus 3 lei.  

Interogarea soldului la ATM-ul propriu este taxată numai la BT și Raiffeisen – 0,30 lei, iar interogarea soldului la ATM-ul altei bănci este taxată cu 2 lei de BT și Raiffeisen, cu 2,5 lei de ING și Unicredit, cu 4,5 lei de BCR și BRD.  

În cazul plăților interbancare, la ING costul este 0 lei în internet banking și 15 lei la ghișeu, la BCR – 0 lei în internet banking, un leu la mobile banking, 8 lei la ghișeu, la BT – costul variază de la 0 lei la 18 lei în funcție de sumă, la Unicredit – 0 lei, la BRD – 7 lei, la Raiffeisen – un leu pentru sume mai mici de 500 lei și 5 lei pentru sume peste acest prag.  

Plățile interbancare nu sunt taxate de ING în internet banking, în timp ce la ghișeu costul este de 15 lei. La BCR costurile variază între un leu și 8 lei (la ghișeu), la BT – de la 0 lei la 18 lei, în funcție de sumă, la Unicredit – 0,51 lei, la BRD – 9 lei, la Raiffeisen – 2 lei sau 4 lei, în funcție de sumă.  

Încasările intrabancare sunt taxate numai de către BT – până la 8 lei, în funcție de sumă, iar încasările interbancare sunt taxate de BT – până la 8 lei, în funcție de sumă și de către Raiffeisen – de la 3 lei la 7 lei, în funcție de sumă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*