Ultimele Știri

Cât a durat cea mai scurtă anchetă de corupţie a DNA

DNA

Cea mai scurtă anchetă într-un dosar de corupţie s-a încheiat după o lună și jumătate. Cea mai lungă s-a întins însă pe parcursul a mai bine de opt ani şi jumătate.

O arată datele din raportul de activitate al Direcţiei Anticorupţie pentru anul trecut. În document se subliniază şi că în ultimii doi ani, de la schimbarea legislaţiei penale, procesele s-au accelerat, iar aproape două treimi se încheie după cel mult un an şi jumătate. Însă în ciuda faptului că au accelerat anchetele, noile legi penale aduc şi sincope, după ce anumite reglementări sunt decretate ca neconstituţionale de către CCR.

Peste 1.200 de suspecţi au fost trimişi în judecată, anul trecut, în mai bine de 350 de dosare de corupţie.

„Durata de judecare a dosarelor a scăzut, deşi sunt mai multe cauze trimise la instanță. În 2015, cauzele definitiv judecate în mai puţin de un an au crescut cu peste 60%”, a spus Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.

Procurorii pun scurtarea duratei anchetelor şi a proceselor pe seama intrării în vigoare a noii legislaţii penale, în urmă cu doi ani. Reglementările noi au fost gândite pentru a accelera în special etapa de judecată, prin stabilirea unor termene clare de soluţionare a fiecărei etape a procesului. Apar totuşi sincope, în special după ce Curtea Constituţională constată că anumite reglementări încalcă Legea fundamentală, potrivit Digi 24.

„Ministerul Justiţiei înţelege că stabilitatea legislativă şi instituţională a fost o premisă majoră a succesului DNA. Înţeleg ca ministru să promovez o corectare foarte rapidă a dispoziţiilor din codul de procedură penală reţinute de CCR ca fiind neconstituţionale. Ele sunt numeroase, iar unele sunt cu impact decisiv asupra activităţii Parchetelor”, a spus Raluca Prună, ministrul Justiţiei.

Cea mai scurtă anchetă instrumentată anul trecut vizează un cuplu din Brăila. Cei doi, părinţii unei eleve de liceu, au fost trimişi în judecată după o lună şi jumătate de la debutul anchetei, după ce au recunoscut că au dat 800 de lei mită pentru ca fata lor să obţină o notă mai mare.

Tot în 2015 s-a pus punct şi procesului deschis după una dintre cele mai lungi anchete. Opt ani şi şase luni a durat cercetarea în cazul fostului manager de club Anton Doboş. Mare parte din timp, ancheta a fost suspendată din cauza problemelor de sănătate ale acestuia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*