Ultimele Știri

Casa lui Constantin Tănase, istorie uitată

Fosta locuință a lui Constantin Tănase, în care și-a petrecut ultimii ani din viață, a devenit o amintire ștearsă. Se spune că artistul și-a petrecut aici ultimele clipe din viață, iar în dimineața zilei de 29 august 1945, acesta s-a stins din viață pe patul din locuința sa. Cu toate acestea, impunătoarea locuință de pe strada Puțul cu Plopi, din București, zace uitată.

Nu există o obligație care să decidă ce imobil devine monument istoric, istoria ar trebui totuși să decidă. Totuși, legea spune că este considerat monument istoric o ”construcţie sau parte de construcţie, împreună cu instalaţiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioară sau exterioară care fac parte integrantă din acestea, precum şi lucrări artistice comemorative, funerare, de for public, împreună cu terenul aferent delimitat topografic, care constituie mărturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, ştiinţific sau tehnic”, legea 422/2001 Art. 3, alineatul a).

 La aproape 70 de ani de la moartea sa, locuința arată ca și cum doar anii îi mai acordă atenție și iși mai aruncă amprenta peste ea. Nimeni nu mai este interesat de păstrarea acestei locuințe drept un patrimoniu cultural așa cum ar trebui să fie considerată.

Deși această locuință ar trebui să reprezinte o dovadă istorică și culturală a existenței  marelui artist Constantin Tănase, în perioada anilor 1945 în București, aceasta nu este decât o casă la a cărei intrare este inscripționat: ”În această casă a locuit între anii 1922-1945 marele actor Constantin Tănase”.

Am încercat să obținem răspunsul unei instituţii autorizate în această problemă, însă ne-am lovit de respingeri. Am fost trimiși de la o instituție la alta. În final, nici Primăria Municipiului București, nici Ministerul Culturii nu s-au simțit responsabili de acest aspect și ne-au spus ca nu este în responsabilitatea lor aceasta problemă și nici lămurirea detaliilor legate de ea.

Conform legii 422/2001 Art. 1 (2): În sensul prezentei legi, monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcţii şi terenuri situate pe teritoriul României sau în afara graniţelor, proprietăţi ale statului român, semnificative pentru istoria, cultura şi civilizaţia naţională şi universală”.

8

 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Casa lui Constantin Tănase, istorie uitată

  1. Nu s-ar putea renova, amenaja si deschide un muzeu al umorului romanesc.Ne pleaca actorii de comedie si abia dupa ce nu-i mai avem ne aducem aminte de ei.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*